Antena Căutare

Cum recunosti afectiunile tiroidei?

Numeroase suferinte au drept cauza alterarea functiei tiroidiene. Adesea, pacientul este plimbat de la un medic specialist la altul inainte sa ajunga la endocrinolog, singurul in masura sa puna un diagnostic corect.



Hipotiroidismul

Apare atunci cand glanda tiroida nu produce suficienti hormoni tiroidieni. Nu tine cont de varsta, se poate ivi in copilarie sau la maturitate, de aceea trebuie luate masuri inca din fazele incipiente. Pentru asta, in special la copii, controalele periodice la medicul specialist sunt absolut necesare.

Simptome

constipatie
piele uscata
cresterea in greutate, desi nu exista pofta de mancare
dureri musculare si articulare
intarzieri menstruale sau cu flux abundent
depresie
gandire si vorbire lenta
somnolenta
scaderea capacitatii de memorare
adaptabilitate scazuta la frig.

Cauze

inflamatie cauzata de sistemul imunitar
in urma unei interventii chirurgicale partiale, partea de glanda ramasa nu produce suficienti hormoni tiroidieni
in urma taratamentului cu iod radioactiv, in cazul gusei sau a altor boli ale tiroidei, se distrug prea multe celule (foliculi tiroidieni).

Articolul continuă după reclamă

Hipertiroidismul

Se manifesta cand glanda tiroida pune in circulatie o cantitate mai mare de hormoni tiroidieni. Daca in cazul insuficientei tiroidiene totul "evolueaza incet", la hipertiroidism totul "evolueaza rapid si agresiv".

Simptome

- la nivelul aparatului cardiovascular se manifesta prin tulburari de ritm cardiac, cresterea numarului de batai pe minut (tahicardie), batai cardiace rapide si neregulate (fibrilatie).
- la nivel pulmonar se observa prin cresterea numarului de respiratii pe minut.
- la nivelul tubului digestiv, tranzitul devine accelerat, manifestandu-se prin scaune frecvente, dar nu diareic.

Cauze

- In primul rand, patologia autoimuna. Corpul considera glanda tiroida ca pe ceva strain si incepe sa o atace. Actiunea respectiva nu distruge tiroida, ci o stimuleaza, aceasta incepand sa produca si mai multi hormoni ca inainte.
- stresul poate fi un factor declansator al acestui element autoimun al bolii.

Tratamentul bolilor de tiroida

Majoritatea afectiunilor tiroidiene se trateaza prin medicamente. Pentru hipotiroidie se administreaza medicamente cu hormoni tiroidieni, iar doza se stabileste in functie de severitatea bolii. Pentru hipertiroidie se apeleaza la medicamente antitiroidiene sau tratament chirurgical atunci cand boala nu raspunde la medicatie. De asemenea, pacientilor cu hipertiroidism le este contraindicat consumul de alimente cu exces de iod (inclusiv sare iodata), sa curete nuci cu mainile goale sau sa faca investigatii cu substanta de contrast.

Citeste si Revista Felicia

FOTO: depressiontestnow.net

De ce sunt importante cerealele integrale in meniul zilnic... Cu ce incepem cand vrem sa facem miscare...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x