Antena Căutare

Cum se trateaza oboseala de primavara

Stare permanenta de oboseala, somnolenta, apatie, lipsa de concentrare a atentiei, dureri de cap... Sunt probleme care pot aparea la orice varsta in sezonul de primavara. Copiii se pot simti suprasolicitati de activi­tatile scolare, persoanele active isi indeplinesc cu greu sarcinile de serviciu, varstnicii se simt lipsiti de energie.

Oboseala specifica primaverii apare pe fondul epuizarii resurselor de energie ale organismului. Frigul, carentele nutritionale, virozele respiratorii din sezonul rece si-au pus amprenta asupra noastra facandu-ne sa ne simtim obositi.

Copii, femei, barbati, varstnici

„Astenia de primavara afecteaza indeosebi copiii aflati la pubertate si adolescentii. Ritmul de crestere este mai rapid primavara, de aceea necesarul de vitamine si minerale pentru aceste categorii de varsta este mai mare in lunile martie, aprilie si mai.

Pe langa procesul de crestere, efortul intelectual este un mare consumator de substante nutritive in cazul tine­rilor. Suprasolicitarea scolara si sedentarismul accentueaza simptomele asteniei. Cu toate acestea, copiii si adolescentii sunt si cei care trec cel mai repede peste oboseala", ne asigura prof. dr Dumitru Matei.

Cu privire la persoanele active, specialistul nostru arata ca oboseala afecteaza atat barbatii, cat si femeile, mai ales daca isi desfasoara activitatea in conditii de stres, daca stau multe ore in fata calculatorului, daca nu beneficiaza de week-end-uri libere sau concedii.

Suntem tentati sa spunem ca femeile sunt mai afectate in aceasta perioada decat barbatii. Este adevarat sau acesta este un mit? Prof. dr Dumitru Matei inclina balanta in favoarea mitului: „Oboseala, lipsa de motivatie, astenia, tulburarile de somn apar in acest sezon deopotriva la ambele sexe. Singura deosebire consta in faptul ca femeile exteriorizeaza mai mult aceste stari decat barbatii".

Despre varstnici, prof. dr Dumitru Matei spune ca, desi poate parea paradoxal, persoanele de varsta a treia nu resimt in mod acut astenia de primavara. „Varstnicii au un metabolism scazut, consumul energetic este redus.

In organismul lor nu se inregis­treaza aceleasi modificari spectaculoase ca in cazul tinerilor aflati in crestere. Majoritatea varstnicilor pe care ii intalnesc in activitatea mea imi spun ca primavara simt ca intineresc. Iar cei care se bucura de prezenta nepotilor in preajma resimt si mai mult motivatia pozitiva o data cu incalzirea vremii, pentru ca se pot bucura impreuna de zilele frumoase de primavara", remarca specialistul nostru.

Atentie la simptome!

„Oboseala din sezonul de primavara este normala, dar pana la un punct. Daca starea de epuizare fizica si psihica dureaza mai mult de cateva saptamani este bine sa consultati medicul.

Obo­seala prelungita, insotita de dureri in gat, ganglioni limfatici mariti, dureri musculare, dureri articulare sau dureri localizate in diferite zone ale corpului, stari febrile, slabire sau crestere in greutate constituie semne de boala", atrage atentia prof. dr Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de Familie de la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila".

Medicul sustine ca starea intensa de epuizare poate fi cauzata de boli hepatice, anemie, cancer, boli endocrine, afectiuni neurolo­gice, depresie. De aceea este important este sa ne prezentam la medic pentru stabilirea unui diagnostic exact.

Solutii

In cazul in care medicul a exclus existenta unei boli, iar oboseala este pusa pe seama asteniei de primavara, avem posibilitatea de a actiona impotriva acesteia prin metode simple. Primavara apare un dezechilibru intre nevoile mai mari ale organismului de vitamine si minerale si ceea ce ii oferim prin alimentatie.

In opinia prof. dr Dumitru Matei, daca nu corectam acest dezechilibru prin intermediul dietei sau prin suplimente nutritive, atunci oboseala este mai pronuntata. Medicul ne recomanda sa mancam cat mai multe lactate, fructe si legume de sezon (urzici, untisor, leurda, spanac, stevie, loboda, salata verde, patrunjel, ridichi, ceapa verde).

Respectarea orelor de somn trebuie sa fie o regula atat pentru copii, cat si pentru adulti. Cei mici trebuie sa mearga la culcare in jurul orei 21:00 si sa doarma la pranz, iar scolarii mari si adolescentii trebuie sa fie in pat de la ora 22:00. In cazul adultilor se recomanda sa prinda primul val de somn incepand de la ora 23:00 si sa se trezeasca cel tarziu la ora 7:00. Acesta inseamna un somn odihnitor de 7-8 ore.

Prof. dr Dumitru Matei ne sfatuieste sa facem miscare in aer liber, indiferent daca e o zi insorita sau innorata. Sa mergem pe jos la sfarsitul zilei de lucru, sa iesim in parc impreuna cu familia, sa ne bucuram de week-end. Iesirile la padure, la munte, la tara reprezinta surse de reincarcare a bateriilor.

Terapii naturale

Pentru a depasi mai usor perioada de tranzitie de la un sezon la altul sunt utile cateva terapii naturale:

Musetel si tei. Puneti 100 g flori de musetel si 150 g flori de tei intr-un saculet de panza. Saculetul se introduce intr-un litru de apa clocotita. Se lasa 10 minute, dupa care atat apa, cat si saculetul se pun in apa din cada. Efectul : relaxare.

Orz verde. Oboseala, durerile de cap, musculare pot fi atenuate cu ajutorul sucului de orz. Orzul verde contine vitamine si antioxidanti care intaresc sistemul imunitar.

Busuioc. Infuzia de busuioc dinamizeaza sistemul nervos. Se pune o lingurita de frunze de busuioc la 250 ml de apa, se infuzeaza cinci minute, se strecoara si se beau 2 cani pe zi. Uleiul esential de busuioc este utilizat in aromoterapie pentru combaterea depresiei. Folosit in masaj, acest ulei detensioneaza si relaxeaza muschii.

Vitamina C. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare Bucuresti, ne indica sa marim aportul de vitamina C. Cele mai bune surse sunt macesele si catina, coacazele negre, urzica, patrunjelul, rosiile, kiwi si varza de Bru­xelles. De asemenea, faceti o cura de urzici, untisor, stevie, leurda, loboda, patrunjel, marar, spanac, salata verde, ceapa verde, rucola.

Magneziu si fier. Contra asteniei sunt indicate alimentele bogate in magneziu si fier: sfecla, spanac fiert, naut, caise uscate, fasole alba si rosie fiarta, porumb fiert, broccoli, papadie cruda, cartofi copti, nuci, seminte de floarea-soarelui, migdale, smochine, curmale si prune uscate, banane.

Masaj. Benefic pentru tratarea asteniei este si masajul. Pentru masaj se pot folosi: ulei de musetel, ulei de trandafir si ulei de lamaie. Acestea se adauga in ulei extravirgin de masline.

Citeste mai multe in Jurnalul National

Foto: shapeshifters.co.nz

Studiu: Aspirina reduce riscul de cancer pancreatic... Depresia: a doua boala a secolului al XXI-lea...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x