- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
In curele de slabire, nu ne vom simti epuizati din cauza aportului caloric scazut. Aceasta deoarece radacinoasele au proprietati remineralizante si tonice datorita vitaminelor si mineralelor pe care le contin.
Morcovii, telina, sfecla rosie sint surse bune de vitaminele B1, B2, C, E, betacaroten si minerale (calciu, fosfor, potasiu, fier).
100 g morcovi contin 45 de calorii, aceeasi cantitate de sfecla rosie - 43 de calorii, telina - 33, iar ridichea neagra - 26. Prin continutul redus de calorii, aceste legume se regasesc in majoritatea curelor de slabire.
O salata cu morcovi, telina, ridichi asezonata cu otet de mere si ulei de masline este o alegere potrivita pentru prinz sau cina daca vrem sa scapam de kilogramele in plus.
In curele de slabire, radacinoasele sint recomandate si datorita continutului ridicat de fibre alimentare. Fibrele cresc indicele de satietate al legumelor.
Altfel spus, morcovii, sfecla rosie, ridichea neagra, telina dau senzatia de satietate rapid, dar cu un aport minim de calorii. Mai mult, fibrele impiedica asimilarea grasimilor, absorbind colesterolul.
Previn cresterea glicemiei
"Radacinoasele sint bogate in glucide lente: amidon, fibre alimentare solubile si insolubile. Din cauza fibrelor, radacinoasele sint mai greu de digerat. Depinde insa de toleranta fiecarei persoane.
Pentru o persoana sanatoasa, continutul ridicat de fibre din morcovi, pastirnac sau telina nu este o problema. Pe de alta parte insa, fibrele din aceste legume sint greu tolerate de persoanele cu sindromul colonului iritabil", arata prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Glucidele pe care le contin morcovii, sfecla rosie, telina au avantajul ca elibereaza treptat glucoza sau energia. De aceea, salatele cu radacinoase previn socurile insulinice, cresterea sau scaderea brusca a glicemiei.
In 100 g morcovi se gasesc 8,8 g glucide, in aceeasi cantitate de sfecla rosie - 9 g, in telina - 5,9, pastirnac - 15 g. Glucidele din radacinoase se caramelizeaza la temperaturi ridicate, din acest motiv nutritionistii interzic prajirea acestora sau pregatirea lor la cuptorul cu microunde.
Cel mai bine este sa consumam aceste legume crude sau preparate in vapori de apa. "Nu este bine sa aruncam apa in care am fiert legumele; unele vitamine si minerale trec in aceasta apa", arata prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.
Atentie la nitrati!
Specialistul nostru atrage atentia ca radacinoasele au tendinta naturala de a acumula nitratii din sol. "Legumele pe care le punem pe masa ar trebui sa provina dintr-o agricultura bine controlata.
Nitratii pe care radacinoasele ii iau din sol sint periculosi mai ales in cazul copiilor, pentru ca se transforma in nitrozamine, substante cancerigene. In loc sa primeasca un suc de morcovi, copilul primeste o doza de nitrati.
Pe termen lung, nitratii pot cauza cancer, iar pe termen scurt - cianoza (coloratie albastra vinetie a pielii si a mucoaselor din cauza unei insuficiente oxigenari a singelui)", avertizeaza specialistul.
Citeste jurnalul.ro
Eliminarea toxinelor prin talpi... VIDEO! Fitness de dimineata...