- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Muscaturile de insecte (furnici, tantari, albine, viespi, paianjeni) pot fi extrem de neplacute. In plus, pot transmite o intreaga familie de boli. Acestea provoaca adesea reactii cutanate dureroase ori puriginoase care persista cateva ore. Din cauza imbracamintii sumare, vara suntem foarte expusi, suprafetele de corp fara haine fiind primele vizate.
In cele mai multe cazuri, explica dr. Alexandru Amarfei, piscaturile de insecte sunt relativ inofensive, cu toate acestea traumatismele in zone sensibile (fata, organe de simt) sunt dureroase si necesita tratament medical pentru prevenirea complicatiilor. Desi secretiile insectelor sunt neveninoase, la anumite persoane sensibile ele pot provoca reactii alergice, de aparare, exagerate devenind astfel extrem de periculoase. Exact ca in cazul capsunilor, de exemplu, care pentru cei mai multi oameni sunt un excelent aliment inofensiv, dar pentru cei alergici sunt chiar periculoase.
Tine insectele departe
Iata cateva sfaturi oferite de specialisti cu mentiunea de a nu ezita sa te adresezi medicului in cazul in care constati ca reactia in urma intepaturii devine severa. Simptomele ingrijoratoare presupun: amorteala, respiri sau inghiti cu dificultate, urticarie, senzatie de greata, varsaturi, zona afectata continua sa se umfle.
Primul lucru pe care trebuie sa-l faci daca ai fost intepat de o insecta este sa speli bine zona inflamata cu apa rece si sapun, pentru a evita patrunderea in piele a unor bacterii provocatoare de infectii.
Daca vorbim de o albina sau viespe, mai intai de toate trebuie sa scoti acul. Ai grija sa nu-l rupi. Odata eliminat acul, spala zona cu apa calduta si dezinfecteaza cu alcool medicinal.
Renunta la cosmeticele cu arome florale (deodorant, parfum).
Utilizarea insecticidelor spray, netoxice pentru om, poate preveni unele muscaturi, in special cele de tantari, dar este inutila pentru alte grupe de insecte.
Atentie speciala la locurile unde se practica apicultura, precum si la copacii scorburosi care pot adaposti cuiburi de viespi, care, daca se simt provocate, ataca in roi si genereaza situatii foarte grave prin muscaturi multiple.
Astmaticii si pacientii alergici trebuie sa aiba cu ei bronhodilatatoarele si eventual, la indicatia medicului, preparate cu cortizon pentru a putea trata de urgenta o alergie acuta care ameninta sa se transforme in soc anafilactic.
Muscaturile de insecte necunoscute trebuie socotite contaminate infectios, necesitand consultatie medicala pentru profilaxia secundara a infectiilor.
Aparitia oricarei boli neobisnuite dupa o muscatura de insecta trebuie raportata medicului ca atare, pentru a face eventual legatura cu o transmitere de germeni patogeni. Pentru muscaturile obisnuite (purici, tantari, albine cand nu au survenit complicatii si acul nu mai este prezent in rana) solicita sfatul farmacistilor pentru tratamente fara reteta.
Retine!
Frunzele de patrunjel sunt recunoscute pentru efectul lor de reducere a inflamatiilor locale.
Sfatul specialistului:
"Un numar considerabil de boli se pot transmite prin muscatura unor insecte. Albinele si viespile sunt frecvent cauzatoare de neplaceri, iar pe locul urmator se situeaza paianjenii. Nu incerca sa tratezi singur muscaturile mai grave, exceptand calmarea durerilor cu comprese mai reci si eventual pansarea unor leziuni deschise".
Citeste si Revista Felicia
FOTO: visualphotos.com