- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Dinții strâmbi sunt o problemă din ce în ce mai întâlnită la persoanele din jurul nostru. Pe lângă faptul că este inestetic să ai dinții strâmbi, aceștia pot afecta sănătatea orală extrem de mult.
Așadar, dinții strâmbi prezintă un mare dezavantaj din punct de vedere igienic, întrucât dantura este mult mai greu de curățat. Care sunt motivele pentru care ajungem să avem dinții strâmbi?
Motivele pentru care ajungem să avem dinți strâmbi
Anomaliile dentare pot fi moștenite (anomalii dentare de cauza ereditară) sau dobândite (anomalii dentare de cauza funcțională). În cea de-a doua categorie intră obiceiurile vicioase dobândite în copilărie, așa cum sunt suptul tetinei până târziu, suptul degetului sau rosul unghiilor.
Dinții se pot strâmba, însă, și după vârsta de 30 de ani. Ciudat, nu-i așa? Medicii stomatologi au observat micșorarea prin atrofie a ambelor maxilare, deși dimensiunea dinților rămâne aceeași. De vină sunt obiceiurile alimentare dobândite așa cum este alimentația moale în mod constant.
Cât de mult ne afectează sănătatea dinții strâmbi
Dantura strâmbă este o cauză destul de frecventă și în privința apariției cariilor. Aceasta reprezintă imposibilitatea de a efectua o igienă corectă a dinților. Totodată, persoanele care au dinții strâmbi sunt extrem de afectate de aspectul fizic, astfel că dezvoltă anumite grimase sau ticuri, încercând să-și ascundă zâmbetul.
Dinți strâmbi pot cauza și boli ale mandibulei. Articulația temporo-mandibulară poate fi afectată de îngreunarea mestecatului. Încleștarea dinților duce la disfuncții ale mandibulei, mai ales atunci când mesele se iau în pripă.
Aceeași dinți strâmbi pot duce la fracturi dentare. Cum e posibil? Persoanele cu dinții strâmbi care mușcă dintr-un aliment tare risca să își piardă dantura, la propriu. O mușcătură greșită poate cauza o fractură dureroasă.
Se pot îndrepta dinții
Conform acestei relatări, dinții înghesuiți sunt o problemă destul de comună, ce se poate rezolva cu ajutorul aparatelor dentare. E drept, cu ceva efort din partea pacientului. Cele mai recomandate în acest sens sunt aparatele dentare din metal, despre care se spune că sunt cele mai eficiente.
Nici vedetele de la Hollywood nu s-au născut cu dinții perfecți. Multe și-au asumat problemele pe care le au și au decis să meargă la stomatolog pentru a-și îndrepta dinții. Indiferent că vorbim despre David Beckham, Nicholas Cage sau Hilary Duff, pentru toți transformarea este incredibilă.
Cine îndreaptă dinții?
Medicul ortodont este cel însărcinat cu îndreptarea dinților. Acesta tratează diverse tipuri de malocluzii, pornind de la închiderea spațiilor dintre dinți, rezolvarea mușcăturilor adânci, deschise sau inverse, anomalii care implică dinții, oasele maxilare și musculatura orală.
Tratamentul cu aparat dentar poate dura între câteva luni și doi ani, în funcție de caz.
Atenție, un virus periculos face primele victime în România! Populația, sfătuită să-și ia toate măsurile de precauție!... Dieta cu Zmeura. Cum poți slăbi rapid 3 kg în 3 zile...