Scopuri imposibile. Oamenii, in special femeile, isi doresc, la un moment dat, sa slabeasca exact X kilograme intr-o perioada de timp bine determinata. Si, de cele mai multe ori, nu isi ating scopul, sunt coplesite de mustrari de constiinta, iar pana la depresie mai e doar un pas. Secretul este ca dieta esueaza nu pentru ca nu au avut vointa sa o respecte, ci pentru ca... si-au stabilit un scop nerealist.
Diete si stres. Daca am reusit totusi sa slabim exact cat ne-am dorit, ni se intampla deseori sa recuperam kilogramele pierdute, la scurt timp dupa intreruperea curei de slabire.
Tracy Bale, neurolog la Universitatea Pensylvania, pune acest fapt pe seama stresului care insoteste dietele. Stresul duce la cresterea cortizolului, hormon care determina cresterea glicemiei din sange; iar glicemia ridicata duce la cresterea apetitului. Pe termen lung, cresterea apetitului duce, evident, la cresterea in greutate.
Solutia propusa tot de profesorul Bale este gasirea unor metode de management al stresului.
Stil de viata echilibrat. O alta cauza a faptului ca nu putem sa ne mentinem silueta dupa ce am slabit este lipsa pe termen lung a unui stil de viata sanatos, echilibrat, din care sa nu lipseasca exercitiile fizice, odihna suficienta si, evident, mancarea sanatoasa.
Motivul pentru care vreau sa slabesc. Nu in ultimul rand, o alta cauza ar fi faptul ca nu suntem constienti de ce se ascunde in spatele dorintei de a slabi: kilogramele in plus pot insemna, de exemplu, o povara pe care o port cu mine (un lucru pe care il stiu, dar nu-l pot spune nimanui; o situatie care ma deranjeaza).
In acest caz, daca slabesc, dar nu rezolv adevarata problema, am toate sansele sa ma ingras la loc.
Citeste si alte articole si retete interesante pe Good Food!
Foto: sheknows.com