Antena Căutare

Ce substanță periculoasă a fost descoperită într-un medicament luat de toți românii. Poate da efecte adverse mortale

Un medicament la îndemâna oricui, cumpărat frecvent din farmacii, fără rețetă, ar putea fi scos de pe piață, în urma celor mai recente studii. Specialiștii au ajuns la concluzia că acesta conține o substanță periculoasă, care poate da efecte adverse mortale. Iată despre ce este vorba!

medicamente
Nurofenul ar putea fi retras sau achiziționat doar în baza prescripției medicale. Conține o substanță care poate cauza accident vascular cerebral, dar și alte afecțiuni extrem de periculoase | Pixabay

În străinătate există o îngrijorare majoră cu privire la un tip de medicamente, care sunt prescrise și pentru banala răceală sau o durere simplă de cap. Este vorba despre o serie întreagă de astfel de produse, printre care și Nurofen, varianta „Răceală și Gripă”, care conține o substanță care poate da efecte adverse îngrijorătoare.

Citește și: Anunțul Ministerului Sănătății, după ce se cumpără un medicament folosit în caz de incident nuclear: iodură de potasiu. Riscurile

Nurofen Răceală și Gripă ar putea fi interis sau cumpărat doar pe bază de prescripție medicală. Conține o substanță care poate cauza AVC

S-a descoperit că acestea ar putea avea efecte secundare îngrijorătoare, iar autoritățile din Marea Britanie se gândesc să le scoată de pe piață sau să le elibereze doar pe bază de prescripție medicală.

Substanța care produce efectele adverse este pesudoefedrina, despre care specialiștii au descoperit că poate da efecte adverse mortale, printre care și provocarea de accident vascular cerebral.

Pe aceeași listă a medicamentelor cu risc de pericol se regăsesc și Sudafed și Day&Night Nurse. Se menționează că efecteve adverse sunt rare, însă cu toate acestea, chiar și Nurofen Răceală ș Gripă ar putea fi cumpărat de acum doar pe bază de prescripție medicală, acesta conținând și pseudoefedrină alături de ibuprofen.

Citește și: O lovitură la cap i-a salvat viața. O femeie a trăit 20 de ani, fără să știe că ar fi putut muri în orice clipă: „Medicii au rămas muți când au văzut ce am”

Agenția Europeană a Medicamentului a demarat o anchetă în acest sens. Ce poate provoca pseudoefedrina

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) lucrează la o anchetă proprie. Dacă rezultatele vor arăta un risc crescut, restricția se va impune în toată Uniunea Europeană, inclusiv în România.

Pseudoeferina poate să provoace, pe lângă accident vascular cerebral, și afecțiuni la nivelul inimii, deoarece îngustează vasele de sânge. De asemenea, pe lista afecțiunilor ce au legătură cu pseudoefedrina mai sunt și PRES și RCVS, care pot implica reducerea alimentării cu sânge (ischemie) a creierului și pot provoca complicații majore și amenințătoare de viață în unele cazuri.

În cazul PRES, semnele includ adesea și probleme de vedere, modificări mentale, convulsii și umflături la nivelul creierului. O durere de cap severă este semnul distinctiv al PRES și poate fi și singurul simptom.

Totuși, pseudoefedrina este un decongestionant care se găsește în zeci de medicamente care se eliberează fără prescripție medicală (OTC).

Agenția de Reglementare a Medicamentelor și a Produselor de Sănătate (MHRA) „analizează dovezile disponibile” pentru a vedea dacă este necesară schimbarea regulilor de vânzare a pseudoefedrinei, notează Daily Mail.

Oficialii nu au precizat câte astfel de cazuri au fost raportate, privind pacienții care au suferit de afecțiunile menționate anterior, însă acestea ar fi destul de rare.

Primul val de praf saharian din acest an a fost detectat în Europa. Când va ajunge în România și cum afectează sănătatea...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x