Antena Căutare

De la etichete false la epidemie de obezitate

Companiile au la dispozitie trei ani pentru a se conforma noilor reguli de etichetare a produselor.

Noile directive europene adoptate la 6 iulie anul acesta impun o etichetare mult mai precisa a tuturor produselor agroalimentare.

Multi cumparatori au o incredere oarba in ceea ce scrie pe etichetele alimentelor. Iata ca un studiu efectuat in 40 de unitati fast-food si restaurante ar trebui sa ne puna serios pe ganduri pentru a nu avea surprize cand ne punem pe cantar.
Studiul face parte din planul national de lupta contra obezitatii, boala care in SUA afecteaza unul din trei locuitori, fiind o problema de sanatate publica. In unele state, cum ar fi Massachusetts, consumatorii descopera in toate restaurantele tabele imense cu valoarea energetica a tuturor meniurilor oferite. Ceea ce este de laudat. Dar un grup de cercetatori de la Universitatea Tufts din Boston au verificat corectitudinea informatiilor inscrise pe etichetele mai multor produse.


Autorii studiului au masurat nivelul caloric al mai multor sortimente de pizza, sandvisuri, supe si alte alimente servite in mod curent in lanturile de restaurante. Rezultatele studiului, publicate la 19 iulie in The Journal of the American Medical Association, sunt ingrijoratoare. In medie, diferenta intre numarul caloriilor mentionate si numarul real este de aproximativ 10 calorii. "Ceea ce este aproape de adevar", spun autorii studiului. "Totusi, pentru aproximativ 20% din alimente, valoarea energetica a acestora este mult mai mare, intre 100 si 1.000 de calorii in plus la o portie. Din pacate, aceste diferente sunt mai frecvente la meniurile considerate hipocalorice", subliniaza cercetatorii.

Potrivit noii directive europene, valoarea nutritionala si cantitatile de lipide, acizi grasi saturati, carbohidrati, glucide, proteine si sare trebuie sa apara intr-un mod vizibil pe ambalaj, sub forma unui tabel. Raportarea se va face la 100 g sau 100 ml de produs, inclusiv per portie. "Pe dosul pachetelor vor fi inscriptionate clar valoarea energetica raportata la 100 de grame, continutul de lipide, lipide saturate, de carbohidrati, zahar, proteine si continutul de sare", precizeaza doctorul Cristina Nita, asistent universitar UMF Cluj.

In cazul alimentelor preambalate, eticheta va cuprinde ingredientele, inclusiv alergenii. Informatii despre eventualele substante alergene trebuie sa fie aduse la cuostinta consumatorului de produse neambalate, servite in restaurante, cantine etc. 14 alergeni alimentari vor trebui trecuti chiar pe fata ambalajului, pentru ca orice persoana sa poata vedea de la primul contact daca poate sau nu sa consume produsul respectiv. Dimensiunile literelor folosite pe etichete vor fi obligatoriu de 1,2 mm si de 0,9 mm pentru ambalaje mici", explica doctorul Nita.

Articolul continuă după reclamă

Companiile din industria alimentara au la dispozitie trei ani pentru a se conforma noilor reguli de etichetare. Aceasta directiva este sustinuta de rezultatele unor anchete intreprinse de Autoritatea Europeana pentru Securitate Alimentara, care indica faptul ca 80% din textele de pe ambalaje privitoare la avantajele asupra sanatatii oferite de produsele agroalimentare sunt mincinoase. Aceasta directiva face parte dintr-un pachet de initiative menite sa tina sub control obezitatea, care a ajuns o boala in UE, inclusiv in tara noastra.

sursa: jurnalul.ro

foto: Thinkstock

VIDEO! Chipul ne spune de ce suferim... A fost descoperita mutatia genetica ce duce la absenta amprentelor digitale...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 14 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Ceanu Zheng
Hello Chef sezonul 8, 14 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Ceanu Zheng Sambata, 14.12.2024, 15:30
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x