CAISELE
Caiselor li se spune si „merele de aur". Caisul a fost cunoscut in China inca de acum 5.000 de ani. Dupa ce a traversat India si Persia, el a ajuns pe malul Mediteranei. Caisul este originar din China unde crestea in stare salbatica si a inceput sa fie cultivat in anul 2200 i.C. Caisele uscate sunt o sursa buna de vitamina A, fibre alimentare si potasiu, avand un continut scazut de grasimi saturate, colesterol si sodiu. Caisele uscate sunt unele dintre cele mai nutritive fructe. Numai cateva soiuri sunt folosite pentru a obtine produse uscate: Blenheim si Patterson sunt considerate ideale pentru obtinerea unor fructe intens colorate si aromate - caracteristici unice ale caiselor californiene.
PRUNELE
In pictura Extremului Orient, prunul este in primul rand un simbol al primaverii, dar in acelasi timp, inflorind la sfarsitul acesteia, el indica reinnoirea, tineretea care se afla pe punctul de a se manifesta. In Japonia, prunul apare printre plantele purtatoare de noroc. Fructele prunului sunt energetice, diuretice, laxative, fiind indicate in astenii, anemii, surmenaj, ateroscleroza. Prunele uscate au calorii, glucide, fibre, vitamina C, magneziu. Traditional, prunele se consuma si in Romania ca fel principal. Sunt cunoscute ca tonic intestinal si se recomanda consumarea lor de dimineata la micul dejun.
CURMALELE
Fructe ale palmierului, curmalele sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri. In Sumer, Mesopotamia, curmalul era considerat un arbore sacru. In Biblie, el este simbolul celui drept, daruit cu binecuvantarea cerului. In Egipt, curmalele faceau parte din alimentatia cotidiana, iar arborele a servit la sculptarea coloanelor ce simbolizau stalpii pe care se sprijinea lumea. Valoarea energetica si savoarea deosebita au facut din curmale un aliment si un medicament in acelasi timp (ele previn imbatranirea. Curmalul a fost cultivat in principal pentru fructele sale cu un bogat continut de zahar. Fructele de curmal contin importante cantitati de fier si potasiu. Nu au colesterol si sunt o bogata sursa de fi bre si vitamina C.
STAFIDELE
Cele mai populare fructe uscate. Traditional, aceste fructe, care cresc sub forma de ciorchine, sunt folosite la prepararea prajiturilor cu fructe, dar sunt bune si la feluri de mancare. Din 2-2,5kg struguri proaspeti se obtin cam 500g de stafide. Stafi dele sunt fructele unor varietati de struguri fara seminte, cu un continut ridicat in zahar, obtinuti prin cultivarea vitei-de-vie in tarile situate de-a lungul tarmului Mediteranei (Grecia, Turcia, Cipru etc). Stafidele se obtin pe cale industriala prin deshidratarea strugurilor ajunsi la maturitate, cand continutul de zahar din pulpa e cel mai ridicat. Au un gust dulce-placut (caracteristic). Se spune ca stafidele ard grasimea. Adaugati-le la salate sau in cereale. Stafidele pastreaza toate calitatile.
Citeste si Good Food!
Foto: picnicfood-ideas.com