- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
In Japonia, unde aproape nimeni nu bea lapte, incidenta osteoporozei este mult mai mica decat in tarile occidentale pentru ca acesta este inlocuit cu alge, ceai verde si legume, alimente cu un continut ridicat de calciu. Pe de alta parte, oasele le sunt protejate de fitoestrogenii din soia, pe care locuitorii arhipelagului o consuma zilnic.
Recomandari: in loc de lapte si alte produse lactate, consuma iaurt, mult mai slab decat branza, smantana, sau untul. In plus, acesta protejeaza flora intestinala.
2. Limiteaza glutenul
Locuitorii din Okinawa nu mananca paine si cereale care contin gluten, ei preferand orezul, fapt ce ar putea fi legat de exceptionala lor longevitate, considera nutritionistii.
3. Axeaza-te pe peste si fructe de mare
Pa langa orez, niponii mananca preponderent peste si fructe de mare. Prin urmare, inlocuieste carnea cu peste si, pe langa un numar de calorii reduse, vei beneficia si de o mare cantitate de omega 3, care incetineste procesul de imbatranire. Pe de alta parte, pestele contine iod ,care ajuta la buna functionare a glandei tiroide. Recomandarea e sa incluzi de 2-3 ori in meniul saptamanal peste gras - somon, sardine, hering.
4. Legumele si fructele, pe primul plan
Legumele si fructele reprezinta 78% din ratia alimentara a locuitorilor din Okinawa. Regula este aceea de a manca la fiecare din cele 3 mese principale si doua gustari, obligatoriu, fructe si legume.
5. Fa miscare
Pe langa alimentatie, miscarea este, incontestabil, secretul lomgevitatii. Nu numai miscarea insa, ci si mentinerea in activitate este foarte importanta. In Okinawa sunt multe persoane de 100 de ani care inca lucreaza.
Alimente de baza:
- legume si fructe (in special castravetii)
- cereale integrale (orez, porumb, gris, paste)
- peste si fructe de mare (cel putin de 3 ori pe saptamana)
- ceai si apa
- produse pe baza de soia (tofu, lapte de soia)
- plante aromatice si verdeturi (patrunjel, creson)
- carne rosie si produse lactate - in cantitati mici
- foarte putin alcool, zahar si sare
Citeste si Revista Felicia!
Foto: livestrong.com