Antena Căutare

Dieta pentru vezica biliara

Ca este vorba de o bila lenesa sau o bila spastica (foarte activa), disfunctiile vezicii biliare dau intotdeauna simptome neplacute: greata, voma, balonare, constipatie, gust amar dimineata.



INTERZISE
"Pe primul loc in lista alimentelor interzise se afla grasimile animale. Carnea grasa prajita trebuie evitata pe cat posibil in cazul in care aveti o bila lenesa sau spastica", atrage atentia profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Salamurile, carnatii, afumaturile sunt de asemenea periculoase pentru vezica biliara si ficat. Margarinele, produsele de patiserie si cofetarie, snacksurile, chipsurile, bauturile de tip cola, cele care au un continut mare de zahar au acelasi efect nociv.

"Semintele prajite si sarate nu sunt deloc indicate in cazul in care suferim de o afectiune a vezicii biliare. Putem manca nuci, fiindca scad colesterolul si au multe alte beneficii pentru sanatate, dar nu mai mult de 5-10 miezuri.

Aceeasi regula este valabila si in cazul migdalelor", precizeaza profesorul Mencinicopschi. Condimentele tari, cum sunt piperul sau ardeiul, sunt de evitat. Branzeturile de tip cascaval, telemea, Camembert, Roquefort trebuie inlocuite cu branza slaba de vaci si urda.

Alcoolul este strict interzis in afectiunile hepatobiliare. Nu doar tariile, ci si vinul sau berea sunt nocive pentru ficat si colecist. Ele contin sulfiti, substante care distrug celulele ficatului si neuronii, ingreuneaza absorbtia vitaminelor si nu permit metabolizarea alcoolului si glucidelor", atrage atentia specialistul.

Articolul continuă după reclamă

Cu atat mai periculoasa este combinatia alcool-grasimi, care poate declansa dureroasele crize biliare sau pancreatitele, inflamatia pancreasului.

RECOMANDATE
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi ne recomanda cateva alimente cu efect benefic, atat in preventia problemelor biliare, cat si ca adjuvant in tratamentul acestora.

Andivele au acest efect benefic daca sunt consumate crude, in salate (cu ulei de masline extravirgin) sau inabusite. "Andivele sunt de fapt mugurii unei varietati de cicoare, planta renumita pentru proprietatile ei coleretice, colecistokinetice si colagoce."

Anghinarea are de asemenea efect protector asupra colecistului. Ea se poate consuma cruda sau sub forma de ceai. Specialistul mai recomanda persoanelor care sufera de diferite afectiuni ale bilei papadia (cruda, preparata ca salata, sau radacinile uscate, preparate ca ceai) si salata de rucola.

"Andivele, cicoarea, anghinarea, papadia, rucola ajuta la drenarea bilei, la prevenirea aparitiei nisipului si a pietrelor. In acelasi timp, ele contribuie la scaderea colesterolului si sunt hepatoprotectoare", precizeaza profesorul Mencinicopschi.

Pestele este pe placul vezicii biliare doar daca nu se prajeste. Se poate prepara la gratar, inabusit sau la pergament. Este de preferat pestele slab, si nu cel gras.

TESTATI TOLERANTA!
In ce priveste legumele si fructele, ar trebui sa testam toleranta la acestea, caci reactiile sunt diferite de la o persoana la alta.

"Atentie! Trebuie sa le testam pe fiecare in parte, mancand un singur tip de leguma sau fruct la o masa si fiind atenti apoi la semnalele organismului nostru. Numai in acest fel vom putea descoperi ce ne face rau", precizeaza profesorul Mencinicopschi.

Castravetii si rosiile sunt in general nerecomandate, in vreme ce prunele, capsunile de sezon, ciresele, pepenele rosu sunt de obicei usor tolerate, mai ales de catre cei care au o bila lenesa. Acelasi lucru este valabil si in cazul cafelei. Nu toate persoanele au o reactie neplacuta la cafea, insa precautia este necesara. Ouale si untul trebuie de asemenea testate.

ORARUL DE MESE
Daca aveti o predispozitie pentru afectiunile vezicii biliare trebuie sa respectati un orar fix al meselor. Sunt recomandate 5 mese pe zi, iar ultima masa trebuie luata cu 3-4 ore inainte de culcare, pentru ca digestia sa se desfasoare in conditii optime.

Alegeti pentru cina doar alimente usoare, cum sunt legumele si fructele. Inainte de culcare, beti un ceai de papadie sau cicoare, pentru a relaxa bila si ficatul.

Acest orar trebuie respectat cu atat mai mult de catre persoanele care au suferit o colecistectomie (extirparea vezicii biliare).

Sfatul nutritionistului
Colesterolul este implicat in aparitia litiazei (nisip) si a calculozei (pietre) biliare. Potrivit profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi, ficatul si vezica biliara formeaza un sistem-cheie in mentinerea normala a colesterolului in organism. Ficatul fabrica din colesterol acizii biliari (sau sarurile biliare), care apoi sunt depozitati in vezica biliara.

"Acesti acizi biliari sunt absolut necesari pentru metabolizarea grasimilor. In absenta acizilor biliari nu este posibila absorbtia grasimilor.

Cand in bila exista o cantitate prea mare de colesterol sau cand functia vezicii biliare este alterata (bila lenesa, de exemplu), lichidul biliar se cristalizeaza si formeaza litiaza sau calculii biliari.

Prin urmare, alimentele bogate in colesterol nu sunt pe placul bilei", atrage atentia specialistul.

jurnalul.ro VIDEO! Alimente periculoase pe litoral!... Fitness pentru gambe subtiri...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 14 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Ceanu Zheng
Hello Chef sezonul 8, 14 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Ceanu Zheng Sambata, 14.12.2024, 15:30
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x