Dr. Tarek Nazer, specialist ortopedie: Durerile de spate. Cum să le tratăm corect?
„Durerile de spate sunt foarte întâlnite în rândul populației. În mod normal, acestea dispar în câteva săptămâni sau în câteva luni. Cea mai frecventă este durerea lombară în partea inferioară, dar poate fi simțită de-a lungul întregii coloane vertebrale. În cele mai multe cazuri durerea nu are o cauză gravă, dar uneori durează o perioadă lungă de timp sau dispare și se întoarce în mod repetat”, declară medicul ortoped Tarek Nazer.
Specialistul conținuă și face o „radiografie” a durerii de spate, această patologie care ne afectează pe toți într-o măsură mai mare sau mai mică.
„În primul rând propun să discutăm despre cauzele care duc la apariția acestei dureri, în afara sedentarismului, al obezității sau a unei poziții deficitare menținute pe termen lung. Medical vorbind, mi-ar plăcea să completez că această durere apare și din pricina unui disc deplasat, adică un disc de cartilaj al coloanei vertebrale presează un nerv din apropiere sau din pricina unei iritații a nervului de la pelvis la picioare, afecțiune cunoscută sub denumirea de criză de sciatică!”, explică specialistul.
„Deloc de ignorat situația extrem de des întâlnită în contextul pandemiei de coronavirus și anume lucratul de acasă. Cu mult mai agresivă această situație pentru spate, decât programul de lucru normal, la birou, asta dacă nu avem capacitatea de a ne organiza o rutină sănătoasă, cu pauza si mișcări ușoare de 10 minute, la fiecare oră”, mai spune Dr. Tarek Nazer.
Cum prevenim durerea de spate?
- Suntem activi cel puțin 150 de minute pe săptămână.
- Evităm statul pe scaun în exces.
- Atunci când stăm în șezut, avem grijă ca poziția noastră să fie una corectă.
- Suntem atenți ca poziția de somn să fie una corectă, salteaua să fie una de calitate, la fel și perna.
- Urmăm o dietă sănătoasă care, împreună cu exercițiile fizice, să ne mențină la o greutate normală.
Când trebuie să mergem de urgență la medicul ortoped?
Durerea de spate este o urgență medicală. Chiar dacă aparent trece după o anumită perioadă de timp, fii sigur că va reapărea dacă nu este tratată cauza. Așadar, nu lăsa durerea de spate să-și facă de cap pentru că te poți trezi la un moment dat cu o suferință pe care greu o vei putea vindeca.
În plus, este cu adevărat urgent să vezi un medic dacă, pe lângă durerea de spate, mai apar și următoarele simptome:
- Febră
- Dificultăți la urinare
- Amorțeală sau furnicături în jurul organelor genitale și a feselor
- Dureri în piept
- Pierderea inexplicabilă în greutate
- Umflarea sau deformarea spatelui
- Înrăutățirea simptomelor
- Ai suferit un traumatism cranio-cerebral.
Tratamentul este unul chirurgical sau medicamentos ?
Tratamentul variază în funcție de gradul de afecțiune și simptomele asociate, însă, de cele mai multe ori, cu cât ne prezentăm mai devreme la medic, pentru a identifica problema, șansele de a fi tratat medicamentos sau prin proceduri de kinetoterapie sau fizioterapie sunt mult mai mari .
Tratamentul medicamentos implică un tratament cu antiinflamatoare locale, pe cale orală, uneori chiar injectabil, iar tratamentul cu exerciții de kinetoterapie ajută la tonifierea musculaturii paravertebrale, la adoptarea unei posturi corecte și reduce din durerile cauzate de pozitia îndelungată în șezut sau picioare. Procedurile de fizioterapie ajută la reducerea edemului, inflamației, durerilor și contracturilor musculare .
În cazurile mai avansate, în care apar și simptome neurologice mai accentuate, este posibil sa fie necesară intervenția chirurgicală, pentru a evita avansarea simptomelor și apariția unei afecțiuni ireversibile ale nervului.
Încă un simptom al infectării cu noul coronavirus, descoperit! Pacienți: „COVID-19 ne-a răpit și frumusețea!”... Ce se întâmplă dacă bei prea multă apă într-o oră! Simptome ce arată că te-ai hidratat prea mult...