Dieta fără gluten ne poate distruge şi silueta, şi sănătatea! Riscăm să ne îngrăşăm şi chiar să dezvoltăm diabet de tip 2, dacă eliminăm glutenul fără să avem intoleranţă.
Şi mulţi români o fac şi chiar plătesc bani grei pentru pâinea, pizza sau cozonacul fără gluten, convinşi că proteina prezentă în cereale le face rău. Total greşit, spun medicii.
Pentru că moda produselor fără gluten a luat amploare, şi restaurantele ţin pasul cu cererile clienţilor. Medicii spun că doar unu la sută din populaţie are o intoleranţă dovedită la gluten. Boala se numeşte celiachie. Organismul bolnavilor vede în această substanţă o ameninţare şi provoacă o reacţie autoimună severă.
Studiile arată însă că 13 la sută din oameni doar cred că au o sensibilitate la gluten şi ajung să consume produse specifice, care costă şi de patru ori mai mult, fără să ştie că îşi pun sănătatea în pericol.
„Dacă eliminăm glutenul din acele produse, evident vom elimina structura proteica principală si atunci daca acele cereale fac parte din alimentatia noastra zilnica, vom lua in greutate”, a explicat Florin Bălănică, nutriționist.