- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Glanda tiroidă are un rol foarte important în reglarea metabolismului, de aici și credința că ne putem îngrășa din cauza dereglărilor glandei tiroide. Adevărul despre simptomele problemelor de glandă tiroidă este însă puțin diferit
Glanda tiroidă este o glandă în formă de fluture care aparține de sistemul endocrin, fiind situată la nivelul gâtului, în partea din față, sub mărul lui Adam. Glanda tiroidă secretă hormoni tiroidieni care influențează procesele metabolice și sinteză proteinelor.
Glanda tiroidă are 5-6 grame la nou născuți si poate ajunge să cântărească în jur de 25 și 30 de grame la adulți. De obicei, glanda tiroidă este mai mare la bărbati decât la femei.
Cum funcționează glanda tiroidă
Funcționarea normală și echilibrul glandei tiroide sunt esențiale pentru organism, întrucât ajută la reglarea numeroaselor funcții precum respirația, pulsul și tensiunea arterială, sistemul nervos central și periferic, nivelul de colesterol, metabolism, tonusul muscular, greutatea, văzul și menstruația.
Funcțiile glandei tirodei sunt controlate printr-un răspuns primit de la creier. Atunci când nivelul de hormoni tiroidieni este scăzut, glandă pituitară, care este localizată la baza creierului, stimulează producerea unui hormon numit tirotropina (thyrotropin releasing hormone sau TRH). Tirotropina (TRH) este hormonul care stimulează apoi tiroida să producă mai mulți hormoni tiroidieni. Prin hormonii pe care îi produce, glanda tiroidă influențează aproape toate procesele metabolice din organism.
Glanda tiroidă îngrașă?
Foarte multe persoane susțin că glanda tiroidă îngrașă, însă acest lucru nu este tocmai adevărat. Hormonii tiroidieni sunt implicați în arderea caloriilor, iar un deficit al lor duce la o activitate mai lentă a metabolismului.
Hipotiroidia poate duce la retenția de apă, însă nu și la acumularea de țesut adipos. Se poate lua în greutate, din cauza încetinirii metabolismului, dar nu mai mult de 2-3 maxim 5 kilograme, căci, în general, suferinzilor le lipsește pofta de mâncare.
Potrivit specialistului, retenţia de apă poate fi observată pe chipul bolnavului, el având faţa şi pleoapele umflate, precum şi pe limbă, care este crescută în volum şi pe marginile ei pot fi observate amprentele dinţilor. Tocmai pentru că hipotiroidia nu duce la o acumulare importantă de kilograme, îngrăşarea este o manifestare destul de puţin evidentă.
În urma tratamentului adecvat, stabilit de specialist, greutatea revine la normal.
Analize pentru glanda tiroidă
Diagnosticarea hipotiroidismului se face printr-un test de sânge care măsoară nivelul de tiroxină și cel de tirotropina (TSH), hormonul care ajută la reglarea nivelului de hormoni tiroidieni. Un nivel scăzut de tiroxină și unul crescut de tirotropina indică faptul că tiroidă nu produce suficienți hormoni.
Diagnosticul de hipertiroidism poate fi confirmat și în urma unui test de sânge care verifică nivelurile de tiroxină și tirotropina (TSH). Un nivel mărit de tiroxină și unul scăzut sau inexistent de tirotropina indică o glandă tiroidă hiperactiva.
Bolile cauzate de dereglările glandei tiroide
Hipertiroidismul
Este o afecțiune cauzată de secreția exagerată de hormoni tiroidieni, însă este o afecțiune mai rar întâlnită spre deosebire de hipotiroidism. Simptomele pot include pierderi bruște în greutate, tahicardie (bătăi rapide ale inimii), apetit crescut, stări de nervozitate și iritabilitate, transpirație excesivă, schimbări în fluxul menstrual, sensibilitate la căldură, subțierea firelor de păr, oboseală, dureri musculare, tremurul mâinilor.
Hipotiroidism
Hipotiroidismul, spre deosebire de hipertiroidism, reprezintă incapacitatea tiroidei de a produce hormoni tiroidieni. Simptomele asociate hipotiroidismul sunt oboseală, stări de depresie, dureri musculare sau ale articulațiilor, păr și piele uscate, creșterea în greutate, crampe musculare, sensibilitate la frig, constipație sau bradicardie (scăderea pulsului)
Dereglări de glandă tiroidă. Simptome
Cel mai des, glanda tiroidă începe să aibă o activitate mai puțin normală din motive genetice, din cauza sarcinii, stresului, toxinelor din mediu, totuși, experții nu sunt siguri că acestea sunt cauzele exacte. Iată care sunt principalele simptome pentru dereglările de glandă tiroidă:
- Oboseală -Dacă ești obosit chiar și dimineața sau toată ziua, deși ai dormit bine noaptea, este un indiciu că tiroida nu funcționează lent.
- Depresie -Producția mică de hormoni tiroidieni afectează serotonina din creier, care te face „să te simți bine”.
- Nervozitate -Anxietatea este și ea asociată cu hipertiroidismul, ceea ce înseamnă că glanda tiroidă produce prea mulți hormoni tiroidieni.
- Probleme cu apetitul și modificări ale gustului - Hipertiroidismul îți creează permanent senzația de foame. De cealaltă parte, în cazul hipotiroidismului, persoana își poate pierde gustul și mirosul.
- Lipsa apetitului sexual- Hormonii tiroidieni puțini, produși de glanda tiroidă duc la scăderea libidoului
- Probleme cu memoria și concentrarea -Prea mulți hormoni tiroidieni pot genera probleme de concentrare, iar prea puțini, probleme cu memoria.
- Agitație - Se poate întâmpla din cauza palpitațiilor inimii, atunci când inima îți bate prea tare sau prea încet. Poți observa și tu acest lucru în piept, în punctele în care poți măsura pulsul și la gât. Aceste palpitații se produc din cauza prea multor hormoni tiroidieni.
- Piele uscată - Pielea uscată și mâncărimile sunt simptoame ale hipertiroidismului.
- Păr subțire care cade -Din cauza hipotiroidismului, părul devine uscat, se rupe și cade. Prea puțini hormoni tiroidieni împiedică părul chiar și să crească.
- Dereglările ciclului menstrual
- Dureri de mușchi
- Hipertensiune arterială
- Răgușeală
Alimente care ajută la funcționarea normală a glandei tiroide
- Merele
- Fructele de mare
- Ceapa.
- Afine
- Peștele- somonul, păstrăvul, somonul roz
- Nuci cu miere.
- Lămâie cu miere
Tratament glandă tiroidă
În tratamentul hipotiroidismului este necesar un tratament zilnic cu hormoni tiroidieni sintetici levotiroxini, iar acesta va fi stabilit de către medicul specialist, după o investigație amănunțită.
Tratamentul pentru hipertiroidism
Există numeroase tratamente pentru hipertiroidism, în funcție de vârstă pacientului, condiția fizică și stadiul bolii: Printre acestea se numără ioduș radioactiv-administrat oral, medicamentele anti-tiroidiene care reduc treptat simptomele hipertiroidismului, stopând glanda tiroidă să mai producă hormoni în exces.
Intervenția chirurgicală (tiroidectomie)-este efectuată în cazul femeilor însărcinate sau persoanelor care sunt alergice la substanțele celorlalte medicamente sau tratamente pentru hipertiroidism. În timpul operației este îndepărtată o mare parte din glandă tiroidă.
Veste uriașă pentru 1.800 de bolnavi din România! Două medicamente inovative intră pe lista celor compensate și gratuite... Dieta metabolică de 13 zile. Slăbești peste 7 kilograme și reglezi tranzitul intestinal...