Guta, boala regilor

Dezechilibrul alimentar si cresterea sperantei de viata explica reaparitia unei forme de reumatism: guta. Aceasta boala, revenita in forta tocmai cand se credea ca a disparut, este mai frecventa in tarile dezvoltate.


Frecventa mare a acestei forme de reumatism inflamator inregistrata in ultimii ani este explicata prin modul de viata, in special prin evolutia ingrijoratoare a regimului alimentar, dar si prin cresterea longevitatii.

Guta este o boala veche, cunoscuta de peste 5.000 de ani. Ea a fost botezata "boala bogatasilor", mai cu seama a regilor, deoarece era descoperita frecvent la nobilii cu nivel de trai confortabil. Charles Quintul si Henri VII fac parte din galeria ilustrelor victime ale crizelor de guta, descrise ca fiind extrem de dureroase.

Data uitarii pana in secolul al XX-lea, guta, devenita reumatismul inflamator cel mai frecvent, a intrat in atentia cercetarii fundamentale si farmaceutice. Studiul, coordonat de medicul Hyon Choi de la Universitatea din Boston, a fost sponsorizat de laboratoarele Takeda, producatoare a unui medicament antigut (febuxostat). Medicamentul este distribuit de aproximativ un an si in Franta printr-un alt producator, fiind prima molecula contra gutei pusa pe piata dupa aproximativ patru decenii.

Citeste tot articolul in Jurnalul National!

Ultimele știri