Dieta macrobiotica este de tip vegetarian, concentrandu-se mai mult pe mancarea naturala obtinuta fara procesare, plante si legume.
Este un regim echilibrat, bazat pe complementarism - yin si yang. Yin denota expansiune in timp ce Yang merge pe contractie.
Doua reguli importante in dieta macrobiotica
1. Regimul macrobiotic presupune alaturarea a 5 alimente de culori diferite INTOTDEAUNA: rosu, galben, alb, negru, albastru
2. Regula de 5 se aplica si in ceea ce priveste gusturile. Astfel, mancarea ta trebuie sa acopere toate cele cinci gusturi: dulce, amar, sarat, acru, iute.
Alimente indicate: soia, fructe, cereale integrale in proportie de 60% (orez integral, secara, orz, hrisca sau porumb), legume uscate, supe de legume, alge; un minim de grasimi se poate extrage din alune si peste. Legume recomandate: linte, tofu, broccoli, conopida, varza si dovlecel.
Lactatele, carnea si zaharul sunt nerecomandate iar celelalte legume sunt permise in cantitati mici.
Pro si contra dietei macrobiotice
Fanii acestui regim sustin ca ii fereste de cancer si imbunatateste atat forma fizica cat si cea psihica. Ei se bazeaza pe faptul ca intr-adevar, dieta este bogata in fibre si saraca in grasimi si glucide, deci este sanatosa pentru organismul tau.
Pe de alta parte, deficienta dietei in vitamina D si alte vitamine si minerale constituie o problema majora de care trebuie sa tii seama inainte de a va apuca de ea. Avand in vedere ca suplimentele alimentare sunt interzise, cei care tin o astfel de dieta se pot trezi cu probleme de sanatate.
Vitamina D este foarte importanta pentru noi deoarece ne ajuta sa asimilam calciul din lactate, oua, ciuperci sau peste. Fara ea, suntem mai predispuse la afectiuni ale oaselor.
Citeste Euforia.tv
Foto: hepta.ro
Dieta, prieten sau dusman?... Atentie! Zaharul imbolnaveste inima!...