- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Cel mai bun este iaurtul preparat in casa, natural si sanatos. Iaurtul din comert contine mai mult lactobaciluss, care-i da un gust acrisor. Cu iaurt se prepara aperitive, diverse salate, inghetate si prajituri. La gatit este recomandat iaurtul gras. Se adauga, de regula, la sfarsit, dupa ce mancarea aproape s-a racit.
Cand se pune la inceput, iaurtul se amesteca inainte cu putina faina sau amidon si apa. In cazul iaurtului folosit la aluaturi, pentru fiecare pahar de iaurt se pune jumatate de lingurita de praf de copt. Iaurtul poate fi folosit si ca inlocuitor al maionezei (50% maioneza, 50% iaurt).
Mango lassi
Ingrediente: 1 cana pulpa de mango, 1 cana iaurt rece, 1/2 cana lapte rece, 4 linguri zahar, 1 lingurita zeama lamaie, 1 varf cutit cardamom macinat.
Preparare: Cureti fructe bine coapte de mango, indepartezi coaja, samburele si le feliezi. Stropesti pulpa de fruct cu zeama de lamaie (previne oxidarea). Pui iaurtul, zaharul si pulpa de mango in blender. Pasezi bine fructele cu iaurtul. Adaugi laptele si continui pana obtii o bautura cremoasa. Torni mango lassi in pahare de sticla, pudrat cu putin cardamom macinat. Mango lassi se serveste imediat sau rece, dupa ce a fost tinut la frigider. Rezista in frigider timp de 24 de ore.
Iaurt cu fructe de padure
Ingrediente: 400 g de fructe de padure, 3 linguri zahar, 2 linguri de apa, 500 g iaurt natural, 100 g smantana subtire (sau frisca).
Preparare: Se pun intr-o cratita fructele de padure, zaharul si apa, la foc mic, pana ce fructele se inmoaie. Se trage cratita de pe foc si se lasa sa se raceasca. Se amesteca iaurtul cu smantana, apoi se adauga fructele de padure si sosul lor. Acest amestec cu aspect marmorat se pune in pahare si se da la rece, cateva ore, inainte de a fi servit.
Tzatziki
Ingrediente: 300 g castraveti, 1 legatura menta, 500 g iaurt natural, 2 catei usturoi zdrobiti, suc de la ½ lamaie.
Preparare: Rade prin razatoarea mare castravetii, adauga menta tocata marunt, iaurtul, usturoiul si sucul de lamaie, apoi amesteca. Preparatul se consuma rece.
Sos pentru salata
Ingrediente: 250 de g iaurt natural, 2 linguri mustar, 2 linguri maioneza, sare, piper, verdeturi tocate.
Preparare: Se amesteca iaurtul cu mustarul, maioneza, sare, piper si, functie de salata pentru care pregatesti sosul, sau de preferintele tale, marar, patrunjel sau menta, tocate.
Ciorba de salata verde cu slanina si iaurt
Ingrediente: 4 salate, 5-6 bucatele slanina, 500 g iaurt, 200 g smantana, 4 oua, 2 linguri faina, usturoi, marar.
Preparare: Speli salata, rupi in bucati mici si o pui la fiert. Prajesti bucatelele de slanina. Le adaugi in ciorba. Prepari o omleta, o tai bucatele si o adaugi peste salata. Compozitia pentru dres: amesteci bine un galbenus de ou, 2 linguri de faina, iaurtul si smantana. Din ciorba care fierbe iei cate putin si torni peste amestec, apoi torni amestecul peste ciorba si mai lasi sa dea un clocot. Iei cratita de pe foc, toci mararul, maruntesti 2-3 catei de usturoi si-i adaugi in ciorba.
Salata bavareza cu iaurt
Ingrediente: 2 mere mari, 200 g cascaval (cat mai aromat), maioneza, sare, piper, salata verde, iaurt.
Preparare: Se spala merele si se taie cubulete, cu coaja cu tot. Se taie apoi cascavalul, frunzele de salata, se asezoneaza si se amesteca totul cu maioneza, care a fost in prealabil amestecata cu 2 linguri de iaurt.
Ciuperci cu maioneza, iaurt si usturoi
Ingrediente: 500 g ciuperci, 6 catei de usturoi, maioneza, 1 cutie mica de iaurt cremoso, sare, piper, patrunjel verde.
Preparare: Se fierb ciupercile cu putina sare (intregi daca sunt mici, sau taiate in sferturi). Se lasa sa se scurga bine, apoi se amesteca impreuna cu usturoiul pisat, sare si piper dupa gust. Se adauga maioneza si iaurtul. Preparatul se da, o ora, la rece, inainte de servire, sa se amestece aromele. Se decoreaza cu patrunjel verde tocat.
Citeste si revista Felicia!
Foto: remember.org
Ce trebuie sa stii despre coloana vertebrala... VIDEO! Afla de ce sunt importante analizele medicale periodice!...