Antena Căutare

În raftul de bucătărie ai un elixir! Știai că poți să tratezi febra cu foi de dafin? Ingredientul folosit la gătit are și alte proprietăți miraculoase!

Dafinul (Laurus nobilis) cunoscut și sub numele de laur, este o specie de plante aromatice din familia Lauraceae, genul Laurus. Este un arbust de climat subtropical, originar din bazinul mediteraneean, unde este întâlnit atât spontan, cât și cultivat. În zonele mai reci este crescut în ghiveci ca plantă de interior.

Dafinul (Laurus nobilis) cunoscut și sub numele de laur, este o specie de plante aromatice din familia Lauraceae, genul Laurus. Este un arbust de climat subtropical, originar din bazinul mediteraneean, unde este întâlnit atât spontan, cât și cultivat. În zonele mai reci este crescut în ghiveci ca plantă de interior.

Frunzele se pot culege tot anul, dar cele mai indicate sunt cele din iulie-august și acestea nu trebuie să fie mai tinere de de ani. Fructele se culeg când se coc, în octombrie și noiembrie, și din ele se produce un ulei numit unt de dafin și alte uleiuri folosite în parfumerie.

Frunzele proaspete de laur sunt foarte puternic aromate, dar și destul de amare. Printr-un proces potrivit de uscare, gustul amărui este semnificativ redus și aroma chiar poate fi îmbunătățită.

Proprietăți terapeutice și aromatizante, ale frunzelor sunt date de uleiuri esențiale, precum cineol (concentrația cea mai mare), acetat de terpenil, eugenol, linalol, geraniol, acetat de bornil etc., potrivit quickbooker.org. Cineol se găsește și în fructe, care mai conțin și acid lauric, acid oleic, acid palmitic și acid linoleic.

Dafinul, pe lângă utilizarea variată în prepararea mâncărurilor (preparate cu sos marinat), ca adjuvant în industria conservelor de carne și pește, la fabricarea oțetului și a lichiorurilor, etc. este cunoscut și pentru proprietățile medicinale încă din antichitate, când frunzele, cât și boabele erau recomandate ca un remediu puternic pentru vindecarea răcelilor și a infecțiilor de orice fel. În Creta, uleiul esențial era produs în mod tradițional în satele Apokorona, numit "Karabassi" și a fost folosit în principal pentru durerea de dinți și îngrijirea părului. Fructele au fost folosite anterior în mai multe preparate din bucătăria franceză pentru efectul carminativ.

Untul de dafin, extras din fructele arbustului, intră în componența multor unguente, în special cele utilizate pentru calmarea diferitelor manifestări ale durerii. Poate fi și un remediu excelent pentru problemele părului și ale scalpului, el stimulând creșterea, curățând mătreața.

Proprietățile terapeutice ale ceaiului de dafin sunt cunoscute mai ales în tratarea reumatismului cronic, a afecțiunilor nervoase și a afecțiunilor orale.

Uleiul din arborele de dafin are proprietăți antiseptice, antifungice și stimulatoare. Extern, uleiul este un unguent excelent pentru dureri, reumatism, luxații și vânătăi. El ajută, de asemenea, la vindecarea ulcerelor bucale și a inflamațiilor. În tratamentul inflamațiilor gurii și al ulcerelor bucale este indicat uleiul esențial de dafin, fiind eficient și în calmarea durerilor de dinți.

Ceaiul din frunze de laur este indicat în indigestii, balonări, răceală și gripă, laringite, bronșite, astm și tuse, febră, sinuzite, reumatism, viroze respiratorii, vomă, afecțiuni renale și hepatice, anorexie, depresie, nervozitate etc. Frunzele de dafin sunt de asemenea utile pentru scăderea febrei.

Sursa: Agerpres

Aceste ciuperci au proprietăţi anti-cancerigene. Unde se găsesc şi ce le transformă într-un elixir al sănătăţii?... ȘOCANT! Ce se va întâmpla pe 2 AUGUST! Omenirea va......

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x