Antena Căutare

Îndulcitorul Aspartam, folosit în Coca-Cola dietetică, este un posibil cancerigen. Primele declarații ale ministrului Sănătății

Unul dintre cei mai răspândiţi îndulcitori artificiali din lume va fi declarat luna viitoare posibil cancerigen de către un important organism de sănătate la nivel mondial, scrie Reuters.

aspartam
Îndulcitorul Aspartam, folosit în Coca-Cola dietetică, este un posibil cancerigen. Primele declarații ale ministrului Sănătății | Profimedia

Aspartamul, utilizat în produse de la sucurile dietetice Coca-Cola la guma de mestecat Extra de la Mars şi unele băuturi Snapple, va fi catalogat în iulie ca fiind "posibil cancerigen pentru oameni" pentru prima dată de către Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului (IARC), divizia de cercetare a cancerului a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), notează Reuters, citat de News.ro.

Citește și: Remediul surprinzător care te ajută să scapi de simptomele alergiei. Cum să îți ușurezi respirația cu doar o șosetă și puțin orez

Îndulcitorul Aspartam, folosit în Coca-Cola dietetică, este un posibil cancerigen, a anunțat OMS

Decizia IARC, finalizată la începutul acestei luni după o reuniune a experţilor externi ai grupului, este menită să evalueze dacă un produs este sau nu un pericol potenţial, pe baza tuturor dovezilor publicate.

Ea nu ia în considerare cantitatea de produs pe care o persoană o poate consuma în siguranţă. Această recomandare pentru persoanele fizice vine de la un comitet separat de experţi al OMS privind aditivii alimentari, cunoscut sub numele de JECFA (Comitetul de experţi pentru aditivi alimentari al OMS şi al Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură), alături de determinările autorităţilor naţionale de reglementare.

Cu toate acestea, hotărâri similare ale IARC din trecut pentru diferite substanţe au stârnit îngrijorări în rândul consumatorilor cu privire la utilizarea acestora, au dus la procese şi au presat producătorii să recreeze reţete şi să găsească alternative. Acest lucru a dus la critici potrivit cărora evaluările IARC pot fi confuze pentru public.

Citește și: Cât de dăunător este să folosești banala tigaie din teflon. Detaliile pe care producătorii le-au ascuns, știind care sunt efectele

De asemenea, JECFA, comitetul OMS privind aditivi, analizează anul acesta utilizarea aspartamului. Reuniunea sa a început la sfârşitul lunii iunie şi urmează să îşi anunţe concluziile în aceeaşi zi în care IARC îşi va face publică decizia, pe 14 iulie.

Din 1981, JECFA a declarat că aspartamul este sigur pentru consum în limitele zilnice acceptate. De exemplu, un adult care cântăreşte 60 kg ar trebui să bea între 12 şi 36 de cutii de suc dietetic - în funcţie de cantitatea de aspartam din băutură - în fiecare zi pentru a fi expus pericolului. Opinia sa a fost împărtăşită pe scară largă de autorităţile naţionale de reglementare, inclusiv în Statele Unite şi Europa.

Un purtător de cuvânt al IARC a declarat că atât concluziile comitetului IARC, cât şi cele ale JECFA sunt confidenţiale până în iulie, dar a adăugat că acestea sunt "complementare", concluzia IARC reprezentând "primul pas fundamental pentru a înţelege riscul de cancer". Comitetul pentru aditivi "efectuează evaluarea riscurilor, care determină probabilitatea ca un anumit tip de vătămare (de exemplu, cancerul) să apară în anumite condiţii şi niveluri de expunere".

Cu toate acestea, industria şi autorităţile de reglementare se tem că desfăşurarea ambelor procese aproximativ în acelaşi timp ar putea crea confuzie, potrivit scrisorilor autorităţilor de reglementare din SUA şi Japonia, consultate de Reuters.

"Solicităm ambelor organisme să îşi coordoneze eforturile de revizuire a aspartamului pentru a evita orice confuzie sau îngrijorare în rândul publicului", a scris Nozomi Tomita, un oficial din cadrul Ministerului japonez al Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, într-o scrisoare datată 27 martie către directorul general adjunct al OMS, Zsuzsanna Jakab.

În scrisoare se cerea, de asemenea, ca concluziile celor două organisme să fie publicate în aceeaşi zi, aşa cum se întâmplă în prezent. Misiunea japoneză de la Geneva, unde se află sediul OMS, nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Aspartamul a fost studiat pe larg de mai mulţi ani. Anul trecut, un studiu observaţional efectuat în Franţa pe 100.000 de adulţi a arătat că persoanele care consumau cantităţi mai mari de îndulcitori artificiali - inclusiv aspartam - prezentau un risc de cancer uşor mai mare. Acesta a urmat unui studiu realizat de Institutul Ramazzini din Italia la începutul anilor 2000, care a raportat că unele tipuri de cancer la şoareci şi şobolani au fost legate de aspartam.

Utilizarea aspartamului este autorizată la nivel mondial de către autorităţile de reglementare care au analizat toate dovezile disponibile, iar marii producători de alimente şi băuturi au apărat timp de decenii utilizarea acestui ingredient. IARC a declarat că a evaluat 1.300 de studii în cadrul analizei din iunie.

Luna trecută, OMS a publicat recomandări care îndeamnă consumatorii să nu folosească îndulcitori fără zahăr pentru controlul greutăţii. Acestea au stârnit furie în industria alimentară, care susţine că îndulcitorii pot fi utili pentru consumatorii care doresc să reducă cantitatea de zahăr din dieta lor, mai scrie News.ro.

Alexandru Rafila, despre alimentele şi băuturile cu Aspartam

Medicul Alexandru Rafila a explicat, sâmbătă, pentru un post TV, că un consum moderat de produse care conţin Aspartam nu este nociv, el arătând că „nimeni nu autorizează un produs care este cancerigen în cantităţi mici”. Rafila a subliniat că nu recomandă nimănui consumul de băuturi cu conţinut ridicat de zahăr sau îndulcitori, pentru că acestea au şi alţi aditivi, relatează News.ro.

„În general sunt foarte multe substanţe care sunt utilizate şi în industria alimentară e un îndulcitor care e foarte larg utilizat, le găsiţi inclusiv ca microcomprimate pe care le puteţi utiliza dumneavoastră, acasă, ca să îndulciţi o cafea sau un ceai. Dar aceste produse sunt periculoase dacă sunt consumate în cantităţi extrem de mari. La un consum obişnuit de astfel de... bei jumătate de litru pe zi, sau maxim un litru, nu sunt probleme”, a afirmat Alexandru Rafila sâmbătă.

Acesta a precizat că oamenii care consumă mult ceai sau multă cafea în care pun multe comprimate cu Aspartam pot avea probleme digestive precum scaun diareic ori greaţă.

„Orice exces duce la o astfel de situaţie, dar vă daţi seama că nimeni nu autorizează un produs care este cancerigen în cantităţi mici. Aşa şi fumatul. Este cancerigen. Multă lume fumează. E o problemă legată de exces care se poate referi la alcool, la Aspartam. Cantitatea contează şi trebuie să limităm. Oricum eu nu recomand în niciun fel consumul de astfel de băuturi care au conţinut ridicat de zahăr, sau chiar de îndulcitori, nu cred că este o idee bună pentru că mai au şi foarte multe alte substanţe, aditivi... partea naturală a produsului este destul de limitată”, a adăugat medicul.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x