Antena Căutare

Insuficienta cardiaca, ultimul rol al lui Elizabeth Taylor

Elizabeth Taylor. O adevarata legenda a Hollywoodului, cu peste 60 de roluri memorabile, cu doua Premii Oscar. Dar si cu multe afectiuni severe, de la pneumonii, tumoare benigna pana la accident vascular cerebral. Si totusi actrita a fost rapusa de insuficienta cardiaca, demonstrand inca o data ca, in lume, bolile inimii sunt cauza celor mai multe decese.

Desi rolurile interpretate de Elizabeth Taylor sunt foarte cunoscute, totusi stim foarte putin despre impresionantul dosar medical al artistei. Aceasta a suferit cateva zeci de operatii si a fost internata de nenumarate ori pentru afectiuni dintre cele mai diverse, de la banale la foarte grave. Actrita a suportat cinci interventii chirurgicale pe coloana vertebrala, avea ambele solduri protezate, iar osteoporoza o tintuia in scaunul cu rotile.

De asemenea, ea a avut de trei ori pneumonii grave, o tumoare benigna la creier, operata cu succes in 1997, cancer de piele tratat in 2002, diabet zaharat, accident vascular cerebral, fara sa mai pomenim de numeroasele fracturi, afectiuni si interventii minore.

In plus, abuzul de alcool si medicamente (somnifere si antialgice), pentru care a fost de mai multe ori internata, desele cure de slabire si depresia de care suferea nu au facut decat sa-i inrautateasca starea de sanatate. Cu toate acestea, decesul sau a survenit in urma unei insuficiente cardiace, descoperita in 2004, dupa ce, in 2009, actrita suferise o procedura de reparare a unei valve de la nivelul inimii. S-a reiterat astfel avertismentul medicilor, conform caruia bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de morbiditate si mortalitate si in cazul femeilor, nu numai al barbatilor.

Este adevarat ca la femei, afectiunile cardiovasculare apar in general mai tarziu, la cativa ani dupa instalarea menopauzei, dar raman la fel de periculoase. In plus, actrita a decedat la 79 de ani, desi in SUA durata medie de viata este de 77,8 ani, mai ridicata in cazul femeilor (80,4 ani), varsta pe care o persoana care beneficiaza de cea mai buna ingrijire medicala posibila ar fi putut spera sa o depaseasca.

In esenta, insuficienta cardiaca inseamna ca inima nu mai poate pompa sangele in mod eficient. Fluxul de sange are o viteza mai mica, presiunea in inima creste si toate tesuturile si organele sufera din cauza unui aport insuficient de oxigen si nutrienti.

In SUA exista 5,3 milioane de persoane cu aceasta problema, aproximativ 500.000 de noi cazuri fiind descoperite in fiecare an. Simptomele principale sunt: dispneea (respiratie dificila) care apare la efort sau cand bolnavul sta intins in pat, edeme, oboseala, slabiciune, ameteli, palpitatii. Manifestarile se instaleaza treptat si este foarte important de sesizat aparitia dispneei la eforturi din ce in ce mai mici, care inainte se desfasurau fara probleme. In stadiile avansate, dispneea apare chiar si in repaus, in lipsa oricarui efort.

Diagnosticul de insuficienta cardiaca trebuie pus precoce, cu precizarea stadiului, pentru ca exista suficiente mijloace terapeutice eficiente atat cu medicamente, cat si cu interventii chirurgicale.
Diagnosticul este formulat de un specialist cardiolog dupa consult si mai multe investigatii.

Citeste si Jurnalul!

FOTO: Hepta

VIDEO! Exercitii inspirate din cultura chinezeasca... Studiu: Cumparaturile ne prelungesc viata!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x