Antena Căutare

Iradierea - cum se produce si care sunt efectele

Expunerea la particulele radioactive poate avea efecte variabile in functie de durata expunerii, natura radiatiilor si persoanele afectate.

Riscurile asupra sanatatii sunt de doua categorii:


* Riscul de iradiere in imediata apropiere a sursei de radiatii. Personalul care lucreaza in aceste centrale si salvatorii acestora sunt cei mai expusi acestui risc major.

Articolul continuă după reclamă

* Riscul de contaminare cu pulberi sau gaze radioactive care vizeaza populatia din zona respectiva. Contaminarea poate fi externa - depuneri pe piele, pe haine...-, sau interna prin inhalare, absorbirea prin alimente si bauturi contaminate sau patrunderea prin rani deschise etc. In ambele cazuri, consecintele depind de doza absorbita. Pentru protejarea populatiei, sunt trei nivele de actiune: izolarea, evacuarea si administrarea de iod.

Acad. prof. dr. Victor Voicu (Universtiatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" Bucuresti) precizeaza ca administrarea de iod, mai precis de iodura de potasiu, se face pentru a satura glanda tiroida si, astfel, pentru a reduce riscul de fixare in organism a iodului radioactiv.

In cazul radioactivitatii cu cesiu, pentru preventie se impun, rapid, izolarea si evacuarea populatiei aflata in zona de risc pentru a putea stopa contactul cu pulberile de cesiu.

Acest element este toxic in primele doua saptamani, in functie de cantitatea si durata fenomenului. Radioactivitatea cu cesiu este foarte periculoasa. Victor Voicu vorbeste de boala de iradiere, afectiune severa ce presupune sindromul digestiv, sindromul hematologic si sindromul sistemului nervos central.

In functie de sindrom sunt si formele de manifestare incepand cu eritem cutanat, cataracta, diaree, voma, tulburari ale sistemului nervos, deces.


sursa: Jurnalul.ro

foto: geekwithlaptop.com

Forma corpului, decisa de o proteina... Legatura dintre depresie si suferinta rinichilor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x