Marile greseli in alegerea hranei zilnice pornesc de la lipsa de informare, dar si de la golurile din buget. Insa, de cele mai multe ori, banii putini nu sunt un motiv temeinic care sa justifice optiunile alimentare gresite. Din comparatia comportamentului alimentar a doua persoane cu buget redus observam ca exista doua tipuri de consumatori: cei cu bani putini, dar informati, care pun pret pe calitatea produsului, si cei cu bani putini, dar neinformati, care prefera cantitatea in locul calitatii alimentului.
Cele mai frecvente greseli
Nu e nevoie de cine stie ce cunostinte pentru a ne da seama de categoria in care se incadreaza un consumator. E suficient sa observam cosul de cumparaturi pentru a da un verdict privitor la comportamentul alimentar al celor din jur. Un cos plin cu salamuri, mezeluri, carnati, conserve, uleiuri vegetale hidrogenate, sucuri acidulate si bauturi alcoolice de proasta calitate nu ne poate arata decat un comportament alimentar dezinteresat de calitatea produsului.
Sfat: Ai bani putini si optezi pentru alimentele de mai sus? Schimba-ti de azi optiunile si fa cumparaturile inteligent.
De ce nu gresesc consumatorii informati
Un consumator care are suficiente informatii despre produsele sanatoase care trebuie introduse zilnic in alimentatie se descurca mult mai bine la cumparaturi. Acesta va opta pentru legume si fructe specifice sezonului care ajung tot timpul la preturi accesibile, paine si cereale integrale, produse lactate simple si cantitati mai mici de carne.
Sfat: Daca este prea scumpa carnea si nu o poti cumpara decat rar, poti compensa lipsa sa prin consumul altor alimente proteice (fasole, linte, soia).
Un salam si o paine alba
De cate ori nu ai vazut persoane care pentru masa de pranz isi cumpara o bucata de salam si o paine alba? Crezi ca este cea mai buna optiune sau ca nu avea alta? In niciun caz! Salamurile contin conservanti periculosi, iar painea alba nu trebuie consumata excesiv. Ce poti face este sa te pui pe treaba in propria-ti bucatarie si sa iti gatesti o ciorba si o tocanita de legume. Nu uita de salata: in orice sezon sunt si legume accesibile ca pret.
Sfat: Acum poti opta pentru sfecla rosie, morcovi si telina pentru ca sunt pline de vitamine si nu necesita bani multi.
Cum trebuie sa arate noul tau cos?
Invata sa inlocuiesti produsele ieftine sau de proasta calitate cu cele nutritive. In locul alimentelor procesate si al celor de tip fast-food consuma alimente vii care iti hranesc organismul.
Citeste si Revista Felicia!
Foto: visualphotos.com