Mulți consideră că alimentele cumpărate din magazine sunt cât se poate de sigure. Totuși, unele produse prezintă un risc mai mare de a fi contaminate cu o bacterie periculoasă, ce poate avea consecințe grave asupra sănătății.
Destul de recent, în țara noastră a existat un scandal după ce s-au descoperit în anumite hypermarketuri alimente contaminate cu o bacterie periculoasă, ce poate avea efecte extrem de grave asupra sănătății.
Bacteria se numește listeria și cauzează boala numită listerioză, cu simptome de tip febră, dureri musculare, greață și vomă și dureri gastrice și cu o perioadă de incubație de până la 8 săptămâni.
Ceea ce este îngrijorător este faptul că bolnavii pot confunda totul cu o simplă răceală, până când situația devine extrem de gravă.
SIMPTOME LISTERIOZĂ
Bacteria listeria se transmite, de obicei, la oameni prin produse alimentare contaminate, lapte insuficient pasteurizat sau brânză (însă cel mai adesea germenele se găsește în carnea gătită insuficient și în produsele lactate), iar listerioza este o infecție severă, provocată de consumul alimentelor contaminate cu bacteria Listeria monocytogenes. În unele cazuri germenul a fost transmis prin contact direct cu alte persoane infectate sau animale.
Listerioza reprezintă un pericol major pentru femeile însărcinate și pentru făt, provocând, în numeroase cazuri, nașterea prematură, avortul sau nașterea unui copil mort. Persoanele cu un sistem imunitar slăbit au, de asemenea, un risc crescut de a face o formă severă a bolii. Printre aceste cazuri se numără persoanele care sufera de cancer sau SIDA, dar și bătrânii.
Listerioză se tratează cu antibiotice. Datorită gravității bolii, mulți medici preferă să interneze pacienții în spital pe timpul efectuării tratamentului, pentru o monitorizare mai bună. Antibioticele pot fi astfel administrate intravenos, ele ajungând astfel direct în sânge. Aceasta reprezintă cea mai rapidă și mai eficientă cale de a administră un antibiotic.