Alertă! O bacterie periculoasă, descoperită la un produs de pe rafturile unui hipermarket! Pericol major pentru cei care l-au cumpărat

Bacteria listeria a fost descoperită la un lot de file de somon afumat pus la vânzare de Auchan. Compania a făcut un apel către cei care au cumpărat produsul pentru a nu-l consuma și pentru a-l returna, urmând să le restituie banii. 

Bacteria listeria a fost descoperită la un lot de file de somon afumat pus la vânzare de Auchan. Compania a făcut un apel către cei care au cumpărat produsul pentru a nu-l consuma și pentru a-l returna, urmând să le restituie banii.

„În urma unui control intern, compania Auchan recheamă articolul următor: Pouce File de somon afumat 100g, cod EAN : 5949084000153, produs în 16.01.2019, exp 01.03.2019", anunţă Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

În urma analizelor făcute, la două eșantioane din cele cinci analizate a fost detectată Listeria monocitogenes, potrivit News.ro.

Persoanele care au cumpărat acest produse sunt rugate să nu îl mai consume şi să le returneze la magazin, unde li se va rambursa integral costul.

Listerioza. Simptome și tratament

Bacteria listeria se transmite, de obicei, la oameni prin produse alimentare contaminate, lapte insuficient pasteurizat sau brânză (însă cel mai adesea germenele se găsește în carnea gătită insuficient și în produsele lactate), iar listerioza este o infecție severă, provocată de consumul alimentelor contaminate cu bacteria Listeria monocytogenes. În unele cazuri germenul a fost transmis prin contact direct cu alte persoane infectate sau animale.

Unele persoane fac o formă a bolii asemănătoare gripei, prezentând simptome precum febră, dureri musculare, greață și vomă și dureri gastrice.

Însă, dacă bacteria reușește să pătrundă la nivelul sistemului nervos, simptomatologia poate fi mult mai severă. În acest caz, printre simptome se numără cefaleea și rigiditatea cervicală, convulsii, pierderea echilibrului și o stare confuzională.

Listerioza reprezintă un pericol major pentru femeile însărcinate și pentru făt, provocând, în numeroase cazuri, nașterea prematură, avortul sau nașterea unui copil mort. Persoanele cu un sistem imunitar slăbit au, de asemenea, un risc crescut de a face o formă severă a bolii. Printre aceste cazuri se numără persoanele care sufera de cancer sau SIDA, dar și bătrânii.

Listerioză se tratează cu antibiotice. Datorită gravității bolii, mulți medici preferă să interneze pacienții în spital pe timpul efectuării tratamentului, pentru o monitorizare mai bună. Antibioticele pot fi astfel administrate intravenos, ele ajungând astfel direct în sânge. Aceasta reprezintă cea mai rapidă și mai eficientă cale de a administră un antibiotic.

Tratamentul antibiotic durează de obicei două săptămâni. Persoanele cu sistemul imunitar slăbit pot necesita tratament pe o perioadă mai lungă, pentru prevenirea recurenței bolii.

Toate produsele animale inclusiv ouăle, carnea și produsele de pasăre, trebuie gătite cu mare grijă. De asemenea, trebuie evitat consumul laptelui nepasteurizat (prin pasteurizare are loc un proces de fierbere a laptelui în care bacteriile sunt distruse) și toate fructele și legumele trebuie bine spălate înainte de a fi consumate. Atât mâinile cât și ustensilele de gătit, trebuie spălate cu apa fierbinte și cu săpun după contactul cu alimentele, în special cu delicatesele din carne și cu carnea crudă.

Citește și
colaj alec baldwin
Alec Baldwin l-a întâlnit pe soțul Halynei Hutchins, producătorul de imagine care a murit în incidentul de pe platourile de filmare
Alec Baldwin l-a întâlnit pe soțul Halynei Hutchins, producătorul de imagine care a murit în incidentul de pe platourile de filmare
Ramona Olaru a avut parte de o farsă în direct la Neatza de Weekend. Un vlogger i-a spus că i-a avariat mașina
Ramona Olaru, momente de panică în timpul emisiunii. Asistenta tv a aflat în direct că invitatul i-a lovit mașina în parcare:
Ramona Olaru, momente de panică în timpul emisiunii. Asistenta tv a aflat în direct că invitatul i-a lovit mașina în parcare:
colaj de imagini cu alec baldwin si halyna hutchins
Cine a fost Halyna Hutchins, femeia ucisă accidental de Alec Baldwin pe platourile de filmare ale producției ”Rust”
Cine a fost Halyna Hutchins, femeia ucisă accidental de Alec Baldwin pe platourile de filmare ale producției ”Rust”
Mai multe articole
Parteneri
Mutabal. Salată de vinete cu tahini, din bucătăria orientală
Nu lăsa să treacă sezonul vinetelor fără să prepari o rețetă deosebită de salată de vinete cu tahini. Îți propunem să testezi un preparat originar din bucătăria orientală, cunoscut sub numele de mutabal.
Catine.ro
Ultimele știri