Caloriile pe care le mâncăm zilnic reprezintă valoarea energetică a alimentelor, adică energia furnizată de consumul unui aliment, dar și consumul de energie înregistrat de organism.
Ceea ce tototdată ne ajută, ne și distruge încetul cu încetul!
Caloriile sunt primul factor al obezității, îngrășării precoce și al bolilor. Consumul de alimente nu aduce numai calorii: de fapt, digestia presupune un consum de energie mai mult sau mai puțin ridicat, în funcție de alimentele absorbite. Unele sunt mai dificil de descompus decât altele; astfel, organismul consumă mai multă energie pentru a le digera.
Cum se calculează necesitățile zilnice de calorii?
Pentru a vă calcula cu precizie metabolismul de bază (în Kcal), utilizați următoarele formule. Cifrele pe care le veți obține corespund cantităților pe care organismul dumneavoastră le consumă în repaus, pe o perioadă de 24 ore.
- Până la 18 ani
- 17,3 x greutatea corpului în kg + 651
- 19 -30 ani.
- 15,3 x greutatea corpului în kg + 879
- 31-60 ani.
- 11,6 x greutatea corpului în kg + 487
- După 60 ani
- 13,5 x greutatea corpului în kg + 487
O bombă calorică presupune un număr de calorii care consumă mai multă energie decât poate produce organismul. În acest caz pot apărea probleme grave sau poate surveni moartea.
Un bucătar scoțian pe nume Chris Orr a creat o bombă calorică de 4.000 de calorii, în condițiile în care femeile au nevoie de 2.000 de calorii în fiecare zi, iar bărbaţii de 2.500 de calorii.
Bucătarul a creat un meniu format din pizza bine rumenită, cartofi cu sos curry, opt aripioare, Haggis pakora, cârnaţi, kebabi, brânză cheddar, pui tikka şi o selecţie de sosuri - toate alcătuiesc o bombă calorică de 4.000 de calorii, care poate cauza serioase probleme de sănătate.
Acestă masă consumată de o singură persoană poate cauza chiar moarte din cauza volumuluidublu de calorii.
Primul ajutor în cazul unui atac de cord!... Măsuri de prim ajutor într-un stop cardiorespirator. Cum îl recunoști și ce trebuie să faci...