Bronzul este metoda naturala prin care organismul se apara de radiatiile UV. Melanina, pigmentul responsabil pentru bronz, este produs de melanocite (n.r. celule ale pielii) atunci cand ne expunem pielea la soare. Melanina absoarbe radiatiile UV si actioneaza precum o lotiune de plaja naturala. Insa atunci cand radiatiile UV sunt prea puternice, sistemul de aparare al organismului este coplesit si se produce o reactie toxica, in urma careia apare arsura solara.
Dacă pielea ta s-a înroșit și simți un disconfort continuu, atunci folosește una dintre metodele de mai jos:
Uleiuri esenţiale. Uleiul de lavandă şi cel de muşetel au efectele cele mai eficiente. Adăugaţi câteva picături într-un pulverizator cu apă şi pulverizaţi pe tot corpul sau adăugaţi 10 – 12 picături de ulei esenţial în baie.
Ulei de coriandru. Aplicarea uleiului pe părţile arse de piele ajută la reducerea roşeţii şi a inflamaţiei, sporind confortul.
Ulei de masline. Şi uleiul de măsline are efecte benefice în tratarea arsurilor solare. Acesta poate fi combinat cu oţet şi aplicat direct pe zona afectată. Se amestecă două linguriţe de ulei de măsline cu două linguriţe de oţet şi se masează bine pielea arsă. După ce se lasă să acţioneze aproximativ 40-60 de minute, se clăteşte uşor.
Ulei de nucă. Cu acest ulei se poate masa delicat zona afectată.
Ceai. Acidul tanic din ceai este un remediu excelent împotriva arsurilor solare. Folosiţi comprese cu ceai rece, obţinut din 4 – 6 pliculeţe de ceai. O altă soluţie este să faceţi o baie în care aţi scufundat mai multe săculeţe de ceai.
Lapte sau iaurt. Compresele cu lapte sunt şi ele eficiente. De asemenea, o baie calmantă, cu apă în care aţi vărsat 3 – 4 litri de lapte, este un remediu excelent pentru arsurile solare. Totodată, puteţi aplica şi iaurt direct pe suprafaţa arsă.
Muştar. Şi muştarul poate fi folosit pe post de cremă calmantă contra arsurilor. Este recomandat să folosiţi muştar de masă, fără condimente.
Murături. Compresele cu zeamă de murături sunt eficiente în cazul arsurilor solare.
Apă. Compresele cu apă rece şi cuburile de gheaţă calmează, de asemenea, arsurile solare.
Argilă. Pasta obţinută din argilă verde dizolvată în apă se aplică pe pielea arsă pentru a stopa inflamarea şi a facilita cicatrizarea.
Vitamina C. În cazul arsurilor solare, puteţi lua suplimente cu vitamina C sau puteţi mânca multe citrice.
Spumă de ras. Spuma de ras poate fi extrem de utilă pentru a diminua simptomele provocate de arsurile solare.
(sursa: romaniatv.net)
Ce alimente poţi consuma pe timp de caniculă!... Ce să faci atunci când ai o ureche înfundată...