Cancerul la plamani este cea mai raspandita forma de cancer din lume, circa 90% dintre cazurile inregistrate fiind produse de fumat, in timp ce 1,2 milioane de persoane mor in fiecare an din aceasta cauza.
Circa 10-15% dintre fumatori se imbolnavesc de cancer la plamani, chiar daca in cele mai multe cazuri mor datorita bolilor de inima.
Studiul realizat de IARC, realizat cu ajutorul a 900 de pacienti cu cancer la plamani, arata ca exista o legatura intre nivelul vitaminei B6 si un aminoacid numit metionina, care se regaseste in proteine provenite de la carne, peste si nuci.
"Am descoperit ca aceste doua lucruri sunt strans legate de aparitia cancerului la plamani, insa nu am putut arata ca au o contributie la cresterea riscului. Asta inseamna ca dieta are un rol important in aparitia cancerului la plamani, insa este prematur sa afirmam ca o schimbare de dieta ar putea diminua riscul aparitiei", a explicat Paul Brennan, de la IARC.
Din cei 900 de pacienti participanti la studiu, 100 nu au fumat niciodata, iar 260 s-au lasat de fumat. Conform rezultatelor, riscul de aparitie a cancerului la plamani era acelasi la cele trei grupuri, chiar daca riscul era mai mare la fumatori.
"Pentru cei doi nutrienti riscul se reducea cu pana la 60%. Bineinteles, daca riscul este foarte ridicat din cauza fumatului, atunci 60% inseamna foarte mult", a mai spus Brennan.
Ochelarii 3 D, sursa de stafilococi... Orezul brun tine departe diabetul...