O noua descoperire: poti afla cat vei trai!

S-au descoperit care sunt cromozomii care ne scurteaza durata de viata! Ei se numesc telomeri si in momentul de fata reprezinta cel mai interesant subiect de cercetare pentru oamenii de stiinta preocupati de secretele prelungirii vietii.

Se pare ca fiecare om poate fi testat si i se poate afla durata de viata, in acelasi mod simplu in care ar face o ecografie. Studiile sunt in plina desfasurare si se pare ca suntem foarte aproape de aflarea eloxirului tineretii.

Deocamdata insa, concluziile la care au ajuns oamenii de stiinta sunt putin dezamagitoare pentru cei care fac tot posibilul pentru a duce o viata cat mai sanatoasa pentru ca, spun ei, nu exista nicio garantie ca acestia vor trai pana la 100 de ani. Se pare ca ceea ce ne influenteaza durata de viata tine in masura de 30% de pachetul genetic cu care suntem inzestrati fiecare dintre noi.

Din cate se stie, cea mai longeviva persoana din lume a avut 122 de ani si se numea Jeanne Louise Calment. A fost cunoscuta atat pentru varsta ei inaintata, cat si pentru o pofta incredibila de viata. Cercetatorii spun ca dincolo de toate masurile pe care le luam pentru a fi cat mai sanatosi, conteaza foarte mult si parerea pe care o avem despre batranete: suntem atat de preocupati sa aratam cat mai tineri pentru cat mai mult timp, incat acest lucru ne determina sa avem o parere negativa despre inaintarea in varsta si sa adauge un stres inutil.

Nu inseamna ca un stil de viata sanatoasa este de neglijat, dar se pare ca o atitudine buna in fata vietii ne poate face sa traim mai mult. Astfel, relatiile stabile si pline de iubire, o anumita seninatate in fata depasirii problemelor de zi cu zi, dar si stabilirea de scopuri precise in viata, ne ajuta sa dobandim un anumit echilibru necesar pentru a ne atinge potentialul in ceea ce priveste numarul de ani pe care i-am putea trai.

Foto: grg.org

Ultimele știri