Antena Căutare

Observator Special: Doctorul Mencinicopschi te invata cum sa deosebesti carnea proaspata de cea expirata

Nimic nu se pierde, chiar daca nu se transforma. Se vinde, pur si simplu, si ne ajunge in farfurie. E o tehnica des intalnita in pietele din Romania. Comerciantii stiu ca singura lor sansa de a-si mentine vii afacerile este sa faca profit. Iar cand vine vorba despre bani, unii dintre ei ne demonstreaza clar ca nu au scrupule. Asa ca nu au nicio problema in a vinde carnea de cal pe post de carne de vita la pret redus. Acest gen de escrocherii sunt greu de detectat atunci cand nu ai toate notiunile necesare.

Doctorul Gheorghe Mencinicopschi analizeaza cu atentie fiecare bucata de carne. Nu conteaza daca este pui, vita sau porc. Important este sa fie in termenul de valabilitate.

Cum ne dam seama daca pe rafturi se afla carne proaspata? Primul test este cel vizual. Analizam culoarea si aspectul carnii.

Carnea proaspata are o culoare rozalie si trebuie sa fie elastica. In momentul in care apare un aspect lipicios, carnea se apropie de termenul ei de valabilitate si sigur n-ar mai trebui sa fie cumparata

Ce-i drept, culoarea carnii este influientata si de varsta animalului. De exemplu, o vita batrana are o carne mai inchisa, iar grasimea este de un galben mai intens. Chiar si asa, este putin probabil sa o confundam cu deja celebra carne de cal.

“Carnea de cal are o culoare mult mai intensa, chiar o culoare spre caramiziu. Ea face nota distincta. Daca am avea o bucata de carne de cal, o deosebim de la mare distanta”, spune Gheorghe Mencinicopschi.

Trecem mai departe si testam carnea. cu degetul. “Daca apasam vom vedea ca ea revine, amprenta se estompeaza imediat. Deci are acea elasticitate caracteristica unei carni care este proaspata”, explica, in continuare, doctorul.

Ne mai putem ghida si dupa miros. O carne stricata va avea un miros acid, de mucegai. Insa, dupa ce am facut inspectia carnii, ar trebui sa ne uitam si pe eticheta.

Trebuie sa urmarim cand a fost ambalat produsul, provenienta, unde a fost ea procesata si de asemenea, indicatii de pastrare.

Din fericire, sfaturile doctorului Menci nu sunt o noutate pentru unii clienti, care pun in aplicare chiar sfaturile sale.

Alti clienti au propria metoda de a testa prospetimea produsului. “Am o pisicuta acasa si de cate ori cumpar carne o testez. Daca stramba din nas, o mananc mai putin cu placere”, spune un cumparator.

Insa sfatul general al doctorului Menci este sa cumparam carne numai din spatiile special amenajate si avizate sanitar. Doar ca si in astfel de spatii gasim unele probleme. De exemplu, eticheta de provenienta a marfii sau termenul de valabilitate nu sunt tocmai la vedere. Asa ca oamenilor nu le ramane decat sa mearga pe propriul instinct atunci cind cumpara carne.

Pericolele din carnea tocata: cum poti deosebi produsele de vita de cele de porc sau cal... Restaurantul-laborator: mananci pe gratis, dar dupa, te lasi analizat de cercetatori!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x