1. Stabileste-ti clar motivele principale pentru care renunti
Oamenii sunt diferiti, asa ca determina ce este cel mai important pentru tine. De exemplu: sanatatea copiilor sau bolile asociate fumatului. A avea o motivare puternica inca de la inceput te va ajuta sa nu renunti pe parcurs pentru a iti atinge scopul final.
2. Fixeaza o data exacta incepand cu care vei renunta defintiv
Aloca-ti cateva zile in care sa incepi sa raresti obiceiul pentru ca intreruperea sa nu fie asa brusca, dar nu mai mult de o saptamana. Asa, o vei amana la nesfarsit. Efectele lipsei de nicotina nu vor fi asa pronuntate daca timp de cateva zile scazi treptat numarul de tigari sau treci la unele din ce in ce mai slabe.
3. Impartaseste-ti planul
Spune prietenilor si familiei ce ai de gand sa faci si explica-le de ce ajutor ai nevoie din partea lor. Sa nu fumeze de fata cu tine, sa te incurajeze, etc. Incurajeaza-ti un prieten sa renunte o data cu tine, va fi mai usor daca va sustineti unul pe altul sau, daca esti o fire competitiva, sigur va fi un factor motivant. Nu vei vrea sa fii tu cel care calca stramb sau nu merge pana la capat.
4. Noteaza-ti momentele zilei in care vrei sa fumezi
Vezi cand este cel mai probabil sa simti nevoia de a fuma sau mesteca guma cu nicotina, de exemplu dupa masa sau in pauza la birou. Va fi mai usor sa uiti de nicotina daca vei gasi activitati alternative pentru aceste momente.
5. Schimba tot programul zilei in care ti-ai stabilit ca renunti la fumat
Aceasta zi ar trebui sa fie un inceput al unei vieti mai sanatoase. Pregateste-te pentru succes, evitand si alte erori din trecut. Daca esti obisnuit sa te trezesti, sa te speli si sa te imbraci repede, sa iti faci pe fuga o cana de cafea pe care sa o savurezi cu o tigara, schimba tot. Trezeste-te putin mai devreme, da drumul la radio, pregateste-ti un mic dejun sanatos, imbraca-te si pleaca optimist spre munca. Daca prima zi va fi usoara, vei continua increzator si a doua zi, si tot asa, pana vei uita complet de tigari.
6. Incearca lucruri noi ca sa te tii ocupat
Orice te poate impedica sa fumezi sau sa mesteci guma este foarte indicat. Niste exemple ar fi: inotul, yoga sau chiar crosetatul. Si petrece mai mult timp liber in locuri in care stii ca nu se fumeaza, deci nimic nu iti va aminti de acest obicei: la biblioteca de exemplu.
7. Noteaza-ti sentimentele si trairile
Primele saptamani dupa ce ai intrerupt obiceiul sunt cele mai grele. Incearca sa asterni pe hartie emotiile tale, reusitele - momentele in care consideri ca ai fost puternic si desi a fost greu nu ai cedat. In timp vei vedea cat de greu era la inceput si cat de departe ai ajuns. Schimbarile pozitive ce au intervenit in sentimentele tale si in viata ta te vor motiva sa nu te intorci vreodata la acest viciu.
8. Recompenzeaza-te in fiecare zi in care reusesti sa stai departe de nicotina
Unii oameni folosesc cu succes un borcan sau o pusculita. In ea se pun la sfarsitul fiecarei zile banii pe care i-ar fi cheltuit pe tigari. La cat de repede avanseaza pretul tigarilor, vei vedea ca in scurt timp vei strange destui bani in pusculita pentru a sarbatori cu un masaj relaxant sau o cina cu partenerul/partenera.
Citeste si Sfatul Parintilor
FOTO: clivir.com