Antena Căutare

(P) Cum scapi de astenia de primăvară?

Astenia de primăvară este un tip de tulburare afectivă sezonieră care apare atunci când se încheie sezonul iernii și începe cel al primăverii.

tanara care e imbracata in alb si sta pe pat
Astenia de primăvară este un tip de tulburare afectivă sezonieră care apare atunci când se încheie sezonul iernii și începe cel al primăverii | pexels

Fiind caracterizată ca o slăbire generala a organismului, astenia de primăvară poate afecta atât starea psihică cât și cea fizică, putând duce la apariția unui număr mare de simptome cum ar fi:

- Pierderea apetitului;

- Stare de tristețe fără un motiv anume;

- Irascibilitate sau schimbări de dispoziție;

- Dureri de cap;

- Tulburări de somn;

- Scăderea abilității de concentrare, etc.

Având în vedere că toate aceste simptome pot fi prezentate și de alte afecțiuni sau tulburări mult mai severe, este recomandat un consult medical specializat dacă acestea persistă un timp îndelungat sau dacă sunt acompaniate și de alte simptome adiționale.

Astenia de primăvară poate persista câteva săptămâni și poate avea numeroase cauze cum ar fi schimbările climatice, trecerea la ora de vară, stresul, instalarea alergiilor și multe altele.

Cu toate acestea, există însă câteva metode care te pot ajuta să scapi mult mai rapid de această tulburare și care îți pot ameliora simptomele prezentate.

4 metode prin care poți scăpa de astenia de primăvară

Strategia principală de combatere a asteniei este de a reduce stresul și de a crește nivelul de energie al corpului, restaurând astfel echilibrul emoțional, orarul de somn și starea generală de bine.

Pentru a obține aceste rezultate, următoarele metode trebuie luate în considerare și aplicate:

Consumul unei diete echilibrate și sănătoase

O dietă variată și sănătoasă poate asigura vitaminele și minerale necesare organismului pentru a crește nivelul de energie.

Axarea pe fructe și pe legume proaspete combinate cu orez, paste și proteine provenite din carne, ouă sau pește, te va ajuta să te simți mult mai bine și va asigura nutrienții necesari pentru numeroasele procese metabolice active în această perioadă.

Mai mult decât atât, dieta împărțită în mai multe porții mici de-a lungul întregii zile poate ajuta la o digestie mai ușoară și mai rapidă, consumând astfel mai puțin din energia corpului.

Dacă nu este posibilă respectarea unei astfel de diete, se poate apela și la vitamine pentru astenia de primăvară, acestea conținând esențialele necesare corpului pentru tranziția de la iarnă la primăvară.

Efectuarea exercițiilor fizice

Exercițiile fizice efectuate în mod regulat pot fi benefice atât sănătății fizice cât și celei mintale prin stimularea diferitelor părți ale creierului și eliberarea chimicalelor menite să combată stresul, schimbările de dispoziție și multe altele.

Serotonina, dopamina și multe altele pot fi eliberate prin exerciții fizice, toate acestea având un efect pozitiv asupra corpului și contracarând anumite simptome ale asteniei de primăvară cum ar fi lipsa apetitului sau tulburările ciclului de somn.

Combinate cu o dietă sănătoasă și echilibrată, exercițiile fizice oferă numeroase beneficii din orice punct de vedere și pentru că nu necesita un anumit grad de intensitate acestea pot fi efectuate oriunde, fie acasă, la sală sau în aer liber.

Consumul de apă

Apa înlătură toxinele din organism și stimulează metabolismul.

Având în vedere că deshidratarea poate duce la apariția durerilor de cap și a stării de oboseală, evitarea acesteia este esențială.

Deoarece anumite băuturi pot avea proprietăți diuretice, este recomandată limitarea acestora sau înlocuirea lor cu alte alternative, cum ar fi ceaiul în loc de cafea, pentru persoanele care au nevoie în continuare de cofeina.

Ieșitul în aer liber

Ieșitul în aer liber poate ajuta semnificativ la ameliorarea simptomelor asteniei de primăvară prin eliberarea serotoninei, aceasta putând ajuta la îmbunătățirea dispoziției și a concentrării.

Mai mult decât atât, expunerea temporară la soare poate ajuta la creșterea nivelului de vitamina D necesară organismului și la înlăturarea stării de somnolență, asta deoarece lumina închisă poate promova eliberarea melatoninei, hormonul care are un rol important în inițierea și menținerea somnului.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x