Păpădia (Taraxacum officinale) crește spontan în aproape toate regiunile țării noastre, de la câmpii și pajiști, până în zonele de deal și munte, în grădini, parcuri și pe marginea drumurilor. Deși este considerată adesea o buruiană invazivă, păpădia are proprietăți terapeutice valoroase. Frunzele, florile și rădăcina ei conțin numeroase substanțe benefice pentru sănătate.
Păpădia este un remediu vechi și bine cunoscut în medicina tradițională românească, apreciată de secole pentru valoarea sa terapeutică.
Ce proprietăți are păpădia
Păpădia este plină de vitaminele A, B, C și D, precum și de minerale precum fierul, potasiul și zincul, conform Mount Sinai Health System, una dintre cele mai mari și prestigioase rețele de spitale și instituții de cercetare medicală din SUA.
Conținutul ridicat de antioxidanți precum beta-caroten și polifenoli stă la baza multora dintre efectele sale terapeutice. Antioxidanții sunt compuși care ajută la neutralizarea radicalilor liberi, molecule care, în cantități mari, pot crește riscul de boli cronice. În plus, păpădia este o sursă valoroasă de fibre care mențin echilibrul microbiomului intestinal.
În mod tradițional, această plantă este folosită pentru proprietățile sale:
- diuretice
- hepatoprotectoare
- antiinflamatoare
- antioxidante
- detoxifiante
- stimulente pentru sistemul digestiv
Rădăcina de păpădie
Rădăcina de păpădie este bogată în inulină, o fibră solubilă care susține dezvoltarea bacteriilor intestinale sănătoase din tractul digestiv și menține echilibrul acestora. Fitoterapeuții recomandă rădăcina acestei plante și pentru detoxifierea ficatului și a vezicii biliare.
Rădăcina spălată și uscată poate fi consumată ca atare sau preparată sub formă de ceai. Rădăcinile de păpădie sunt folosite de mult timp ca înlocuitor natural al cafelei. După ce sunt spălate, uscate și prăjite, rădăcinile capătă o aromă ușor amară, asemănătoare cu cea a cafelei, dar fără cofeină. „Cafeaua de păpădie” este apreciată pentru efectul blând asupra sistemului digestiv și pentru proprietățile hepatoprotectoare.
Frunzele de păpădie
Frunzele de păpădie acționează ca un diuretic, crescând cantitatea de urină produsă de organism. Acestea sunt recomandate de fitoterapeuți pentru susținerea funcției rinichilor.
Totodată, frunzele acestei plante sunt o sursă bună de potasiu. O alimentație bogată în potasiu poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale în caz de hipertensiune. Frunzele sunt folosite, de asemenea, pentru a stimula pofta de mâncare și pentru a susține digestia.
Poți consuma frunzele de păpădie la prepararea salatelor, mai ales primăvara, când sunt tinere și mai puțin amare. Acestea pot fi amestecate cu alte frunze verzi și combinate cu ingrediente precum ceapă verde, usturoi, roșii, sau avocado. Poți folosi frunzele și la prepararea ceaiurilor.
Florile
Florile de păpădie sunt bogate într-un tip de antioxidanți numiți polifenoli, care le conferă proprietăți antioxidante. Florile de păpădie se pot folosi la prepararea de ceaiuri, sirop de păpădie și creme calmante pentru piele.
Vezi aici o rețetă de sirop de păpădie: Cum preparăm sirop de păpădie, sau miere din flori de păpădie. Beneficii și proprietăți
Beneficiile tratamentelor cu păpădie
De la susținerea ficatului și până la îmbunătățirea digestiei, păpădia este un remediu natural cu multiple beneficii pentru sănătate. Deși studiie clinice care au urmărit efectele ei sunt limitate, rezultatele din cercetările de laborator și pe animale sunt promițătoare.
Iată cum te poate ajuta păpădia să-ți îmbunătățești starea de bine:
Combate inflamația
Inflamația este un răspuns natural al organismului la leziuni sau infecții, dar când devine cronică, poate cauza daune permanente ale țesuturilor și ADN-ului. Studiile de laborator au arătat că substanțele extrase din păpădie pot reduce semnificativ markerii de inflamație.
De asemenea, tinctura de păpădie poate reduce stresul oxidativ și are efecte benefice asupra sănătății cardiovasculare, conform Healthline.
Reglează glicemia
Păpădia conține acid cicoric și clorogenic, doi compuși bioactivi despre care studiile au demonstrat că reduc nivelul de zahăr din sânge. Aceșta pot îmbunătăți secreția de insulină, hormonul care ajută celulele să absoarbă glucoza din sânge și reglează astfel glicemia.
De asemenea, ar putea limita digestia alimentelor bogate în amidon și carbohidrați, ceea ce ajută la menținerea unui nivel echilibrat al zahărului din sânge.
Scade colesterolul
Polifenolii din compoziția păpădiei pot scădea nivelurile de trigliceride și colesterol, factori de risc majori pentru bolile de inimă. Într-un studiu de laborator, un extract din flori de păpădie a demonstrat capacitatea de a reduce nivelul grăsimilor din sânge (hiperlipidemie), inclusiv pe cel al colesterolului.
Protejează ficatul
Păpădia este populară în medicina tradițională ca remediu pentru probleme de ficat, vezică biliară și căi biliare. Unele studii pe animale de laborator au arătat că rădăcina de păpădie poate reduce gradul de afectare hepatică. Totuși, nu există dovezi științifice care să confirme acest efect și la oameni.
Are efect diuretic
Tratamentele cu păpădie sunt folosite de secole ca diuretice naturale. Ceaiul de păpădie stimulează urinarea și reduce retenția de apă din organism. În medicina tradițională chineză, această plantă era utilizată și în tratarea infecțiilor urinare.
Ajută digestia
Păpădia este frecvent utilizată în medicina tradițională pentru tratarea constipației și îmbunătățirea sănătății digestive. Un studiu pe animale a arătat că extractul de păpădie poate stimula contracțiile stomacului și accelera golirea acestuia. Acest efect se datorează inulinei, o fibră prebiotică ce susține tranzitul intestinal și combate constipația.
Poate avea efecte anticancer
Extractul de păpădie are potențialul de a inhiba dezvoltarea celulelor canceroase. Un studiu realizat pe șobolani a arătat că administrarea extractului de rădăcină de păpădie a modificat anumite căi celulare implicate în suprimarea creșterii și răspândirii cancerului mamar. Alte studii in vitro au descoperit că extractul de rădăcină de păpădie ar putea încetini dezvoltarea celulelor canceroase în țesuturile ficatului, colonului, prostatei și stomacului.
Menține pielea sănătoasă
Păpădia ar putea proteja pielea împotriva daunelor cauzate de soare, îmbătrânire și acnee. Studiile de laborator arată că extractele de păpădie reduc efectele nocive ale radiațiilor UV asupra pielii, stimulează regenerarea celulelor cutanate, cresc hidratarea și susține producția de colagen. Aceste efecte pot contribui la prevenirea îmbătrânirii premature a pielii.
Moduri de a consuma păpădia
De la rădăcină până la flori, păpădia este complet comestibilă și poate fi consumată în numeroase moduri, în funcție de afecțiunea tratată sau de preferințele personale. Iată care sunt cele mai populare moduri de a folosi această plantă ca remediu natural:
Ceaiul de păpădie - preparare și beneficii
Ceaiul de păpădie este cunoscut pentru efectul său diuretic. Totodată, acesta stimulează digestia și ajută la detoxifierea ficatului și vezicii biliare. Ceaiul din rădăcină de păpădie are un efect detoxifiant mai puternic asupra ficatului decât cel obținut din frunze. Ceaiul din flori de păpădie este apreciat pentru proprietățile sale antioxidante și antiinflamatoare.
Pentru prepararea ceaiului, folosește o linguriță de plantă uscată (frunze, rădăcină sau flori) la o cană cu apă fierbinte. Lasă la infuzat 10 minute și bea una-două căni pe zi.
Tinctura de păpădie
Tincturile sunt extracte concentrate obținute prin macerarea plantelor în alcool. Acestea sunt asimilate ușor în organism, iar efectele apar la scurt timp. Tinctura de păpădie este recomandată în principal pentru problemele hepatice și biliare, creșterea poftei de mâncare, stimularea tranzitului intestinal și detoxifierea organismului.
În funcție de concentrația tincturii, care variază de la un producător la altul, precum și de scopul administrării, se administrează între câteva picături și până la o lingură de tinctură diluată în apă, de două-trei ori pe zi.
Capsule de păpădie
Capsulele conțin extract standardizat de păpădie și sunt o alternativă pentru cei care nu tolerează gustul amar al plantei, oferind aceleași beneficii într-o formă ușor de administrat. Acestea sunt recomandate de obicei pentru detoxifierea ficatului și a vezicii biliare.
De obicei, se iau una-două capsule de două ori pe zi, înainte sau între mese, dar cel mai sigur este să urmezi indicațiile de pe ambalaj sau recomandarea unui specialist. Compoziția și concentrația de substanțe active pot diferi semnificativ de la un producător la altul. Unele capsule conțin extract standardizat din rădăcină, în timp ce altele pot include și frunze sau pulbere integrală de plantă.
Cremă de păpădie
Datorită proprietăților calmante, antiinflamatoare și regeneratoare, crema de păpădie este recomandată pentru pielea iritată și inflamată. Se poate aplica pe zgârieturi, tăieturi, arsuri, mușcături de insecte. De asemenea, hidratează pielea uscată și crăpată de pe călcâie, coate sau mâini.
Crema de păpădie este disponibilă în în magazine naturiste, farmacii sau online, sub diverse forme - de la unguente simple, până la produse cosmetice cu formulări complexe. O poți prepara și acasă, relativ ușor, din flori proaspete de păpădie, ulei vegetal (de măsline, migdale sau cocos) și ceară de albine, astfel:
- Usucă o cană de flori proaspete de păpădie timp de o zi la temperatura camerei, pentru a elimina umezeala din ele;
- Pune florile într-un borcan de sticlă și toarnă uleiul vegetal peste ele cât să le acopere complet;
- Închide borcanul și lasă-l la infuzat 7-10 zile. Amestecă ocazional;
- Strecoară uleiul și încălzește-l la bain-marie împreună cu 2-3 linguri de ceară de albine rasă, amestecând până se topește complet.
- Toarnă crema în recipiente curate și păstreaz-o la frigider după ce s-a răcit.
Ce contraindicații are păpădia
Deși este o plantă cu multiple beneficii, păpădia nu este potrivită pentru toată lumea. Remediile pe bază de păpădie sunt contraindicate în următoarele situații:
- alergie la plante din familia Asteraceae (margarete, ambrozie);
- litiază biliară (pietre la bilă) sau obstrucție a căilor biliare;
- sarcină sau alăptare (discută cu medicul).
Suplimentele cu păpădie pot interacționa cu unele medicamente: anticoagulante, anumite antibiotice, diuretice, litiu și unele medicamente pentru inimă și hipertensiune.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.
Dieta mediteraneană vs. dieta vegetariană. Care sunt diferențele dintre ele... Substanțe nocive identificate în compoziția mai multor paste de dinți. La ce pericol ne expunem fără să știm...