Antena Căutare

Pericolele vacantei de vara: necazuri de la apa si soare

Este soarele un aliat sau un inamic al sanatatii? Probabil ca aceasta afirmatie ar fi sunat ca o blasfemie cu doua-trei decenii in urma, dar de atunci ,date stiintifice au punctat ca expunerea necontrolata la soare are consecinte grave, putand afecta sanatatea sau chiar pune in pericol viata. Desigur, starea noastra de sanatate "infloreste" la lumina soarelui, dar precautiile sunt intotdeauna necesare. Si daca bronzul este indispensabil pentru o imagine in trend, trebuie stiut ca efectele radiatiilor solare asupra pielii sunt mult mai numeroase, iar unele neasteptate si nedorite. De la unele minime pana la unele fundamentale. De la arsurile solare la eruptii si infectii pana la imbatranirea prematura sau leziuni precanceroase sau canceroase. Concluzia: copii, tineri sau varstnici suntem vulnerabili cand infruntam razele placute, dar inselatoare ale soarelui. Sa ne bucuram de ele cu atentie si sa fim pregatiti sa luam masuri la nevoie!

Radiatiile ultraviolete

Radiatiile care influenteaza si afecteaza cel mai mult pielea sunt ultravioletele. Ele reprezinta mai putin de 10% din totalul radiatiilor care ating pamantul (ultraviolete, vizibile si infrarosii). Exista ultraviolete de tip A (cu lungimea de unda de 320-400 nm) sau B (cu lungimea de unda de 290-320 nm). Dintre acestea, cele de tip B sunt de 1.000 de ori mai eficiente in producerea eritemului (inrosirea pielii) si aparitia pigmentarii, mult doritul bronz, dar si a arsurilor solare. Cele de tip A, care patrund in stratul profund al pielii, in care se gasesc fibrele de colagen sau elastina, sunt implicate insa in imbatranirea pielii.

Si mai important, ambele tipuri concura la producerea leziunilor precanceroase si canceroase ale pielii. Concret, eritemul apare la cateva ore (trei-patru) dupa expunerea prelungita la soare. Apare o coloratie rosie intensa, in zonele expuse la soare si neprotejate, care devine maxima dupa 12 ore si dureaza cinci-sase zile. Este insotita de sensibilitate la atingere, durere si usturime, pielea fiind calda, fierbinte. Dupa doua-trei zile apare pigmentarea (asa-zisul bronz) si descuamarea se face la sase-zece zile. Bronzul este de fapt o reactie de aparare o organismului la actiunea agresiva a radiatiilor. Pielea produce cantitati suplimentare de melanina (pigmentul care da culoarea normala a pielii), care creeaza un fel de ecran, de scut.

Arsuri solare

Daca expunerea este prelungita si radiatiile intense, apar zone de edem (tumefactie a pielii) si vezicule cu lichid clar, foarte dureroase.
Ca tratament, in stadiile initiale, se aplica comprese reci, lotiuni sau geluri calmante sau eventual crema sau spray cu o concentratie mica de cortizon. Antiinflamatoare nesteroidiene pot fi administrate pentru combaterea durerii, ele avand un efect bun mai ales daca sunt luate in primele 24 de ore. Veziculele nu trebuie sparte, ci lasate sa evolueze natural. Nu se acopera decat daca se freaca de haine sau daca sunt in pericol de a se infecta, folosindu-se un bandaj steril aplicat lejer.

Daca vezicula se sparge, ea trebuie ingrijita pentru a preveni infectia. Suprafata se mentine curata prin spalare frecventa cu apa si sapun. Pe suprafata se aplica un unguent cu antibiotice. Daca arsurile sunt intinse, profunde sau se infecteaza, se apeleaza la ajutor medical. Pentru prevenire, evitati expunerea la soare intre orele 10:00 si 14:00, cand radiatiile sunt mai puternice. Nu va lasati inselati de aspectul vremii. Chiar in zilele inchise, in jur de 90% din radiatiile ultraviolete reusesc sa treaca prin nori. Concentratia lor creste cu altitudinea, si reflexia lor (in apa, nisip) le mareste efectul.

Articolul continuă după reclamă

2011/07/26//338761-plaja_femeie_roscata.jpg

Fotosensibilitatea

Lumina solara poate determina si reactii de fotosensibilitate. Fotosensibilitatea chimica reprezinta dezvoltarea unei reactivitati crescute fata de lumina solara din cauza actiunii unei substante chimice straine, ajunsa in piele fie prin aplicare directa, fie din sange. In aceste cazuri sunt implicate atat radiatiile ultraviolete, cat si cele din spectrul vizibil. Respectiva substanta, cu actiune fotoactiva, are capacitatea de a absorbi energia si astfel se activeaza si transfera apoi aceasta energie unei alte molecule, producand in final alterari celulare, manifestate prin simptome cutanate. Mecanismul aparitiei fotosensibilitatii chimice este prin fototoxicitate sau fotoalergie. Fototoxicitatea este un fenomen mai frecvent intalnit, produs de medicamente, cosmetice, alte substante chimice.

Manifestarile cutanate apar la un anumit interval dupa expunerea la soare (cateva ore pana la una-doua zile), dar la o expunere aparent inofensiva, care in mod normal nu ar trebui sa produca o astfel de reactie pe pielea care a venit in contact cu substanta (daca este vorba despre un medicament sau alta substanta care a trecut din sange in piele), reactia va acoperi zone mari din piele. Reactia se repeta de fiecare data cand sunt intrunite conditiile: radiatii luminoase si substanta chimica respectiva. Cu cat substanta este eliminata mai repede din organism, cu atat leziunile se vindeca mai usor. Leziunile seamana cu o arsura solara, adica inrosire (eritem), care ulterior se descuameaza, cu senzatia de usturime, eventual, edem (tumefactie), vezicule sau bule. Dupa ce pielea se descuameaza, ramane o zona de pigmentare. Leziunile nu se gasesc pe pielea acoperita de haine (care nu a fost expusa soarelui).

Manifestarile apar dupa contactul cu anumite produse chimice, ca vopsele, uleiuri, gudroane, dar si produse cosmetice cum ar fi parfumuri, creme, rujuri.

Citeste tot articolul in Jurnalul

FOTO: Hepta; guardian.co.uk

VIDEO! Vacantele exotice pot dauna sanatatii... Exercitiile ii ajuta pe cei care sufera de sindormul iritabil...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 15 noiembrie 2024. Andrei Urs și Vlad Condurache au câștigat suma de 15000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 15 noiembrie 2024. Andrei Urs și Vlad Condurache au câștigat suma de 15000 de lei Vineri, 15.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x