Zilele însorite ale primăverii nu aduc numai soare și bucurie, așa cum ne-am dori, ci vin la pachet și cu multe bătăi de cap. Stările de oboseală, apatia, durerile de cap și lipsa puterii de concentrare, toate sunt simptome ale asteniei de primăvară și, potrivit statisticilor, femeile sunt de două ori mai predispuse decât bărbații la aceste afecțiuni.
Astenia se instalează, mai ales, în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani, iar principalele simptome sunt:
- lipsa apetitului
- lipsa interesului pentru sex
- dureri de cap
- oboseala
- pesimism
- tristețe
- iritabilitate
- pierderi de memorie
- scăderea tensiunii arteriale
Asigură-te că ai un aport suficient de fier
Fierul este extrem de important pentru buna funcționare a organismului, acesta contribuind la formarea hemoglobinei, la transportul oxigenului către sânge, dar și la întărirea sistemului imunitar. Lipsa fierului în organism atrage oboseala și stările de moleșeală. Experții recomandă un aport de 10 mg de fier pentru bărbați și 18 mg pentru femei.
Este indicat consumul de carne de vită și de pasăre, spanac, căpșuni, pește gras, lapte și fructe bogate în vitamica C.
Fă cât mai multă mișcare
Un alt mod eficient de a combate astenia de primavară constă în practicarea unui sport. Plimbările în parc, mersul alerg ori alergarea de seară, toate sunt o soluție la îndemana tuturor, dacă nu îți place să faci sport.
Dormi cel puțin 7 ore pe noapte
Somnul este ideal pentru combaterea asteniei de primavară. Este important să îți creezi o rutină de somn odihnitor, să respecți orele la care mergi la culcare și să încerci să te trezești, zilnic, la aceeași oră.
Consumă ceai verde
O cană cu ceai verde consumată în prima parte a dimineții îți asigură energie pe tot parcursul zilei. La fel de indicate sunt și sucul de mere, de pere ori cel de portocale.
Este de preferat să eviți alimentele bogate în grăsimi saturate, dar și dulciurile și alimentele de tip fast-food.