Căutare Live

Rozmarinul si lavanda, "arme" parfumate impotriva stresului

V-ati obisnuit poate sa asociati rozmarinul cu bucataria mediteraneana si lavanda cu... mirosul dulapurilor bunicii (folosita fiind adeseori contra moliilor). Cele doua plante si-au dovedit insa eficienta si in tratarea stresului, a insomniei, a anxietatii si a angoasei.

Uleiurile esentiale extrase din aceste doua plante au un efect important in reducerea anxietatii, si asta datorita faptului ca nervul olfactiv preia informatiile legate de mirosul acestor esente si il transfera acelei parti din creier care este responsabila cu controlul emotiilor.

Efectul benefic se poate observa atat la terapiile prin inhalare, cat si la cele prin masaj sau bai relaxante - daca vor fi folosite cateva picaturi de ulei esential.

Arome mediteraneene

Planta mediteraneana, rozmarinul inseamna (daca incercam o traducere din latina a numelui sau) "roua marii". Folosit inca din Antichitate atat in arta culinara, cat si in medicina si ritualuri, rozmarinul are capacitatea de a stimula si debloca diferite sisteme ale organismului.

Unul dintre efectele importante este cel de stimulare a circulatiei sangvine la nivelul creierului, ajutand astfel la diminuarea stresului, anxietatii si angoasei, la cresterea capacitatii de concentrare si la imbunatatirea memoriei. Este si motivul pentru care se recomanda ca persoanele care trec printr-un moment de mare concentrare - de exemplu, un examen important sau un proces pe care il au de sustinut - sau persoanele care au traversat o situatie care i-a destabilizat psihic, sa arda intr-o candela cateva picaturi de ulei de rozmarin sau pur si simplu sa arda cateva crengute din planta proaspata.

Lavanda

Originara din zonele inalte ale Proventei, regiune din sudul Frantei - este, prin excelenta, o planta al carei miros are efect calmant, sedativ, relaxant. Uleiul esential de lavanda este folosit in aromaterapie din cele mai vechi timpuri, iar saculetii cu lavanda asezati in dulapurile cu haine si lenjerie de pat au rolul nu doar de a alunga moliile si alte insecte ci, si mai important poate, de a imprima acestora un miros placut si odihnitor.

In Evul Mediu, regina Caterina de Medicis (a Frantei) si regina Elisabeta I (a Angliei), care sufereau de insomnie, cereau sa li se puna sub perna un saculet cu levantica, pentru a dormi linistite.


sursa: Jurnalul National

foto: Hepta.ro

Hula Hoop si trambulina, alternativa distractiva la antrenamentele cardio... Tehnici de gatit pentru a tine in frau greutatea...
Parteneri
Cadouri pentru Secret Santa la job. Ce să le iei colegilor pe care nu îi cunoști prea bine
Dacă există o perioadă incomodă în timpul sezonului de Crăciun, atunci cu siguranță este momentul când trebuie să cauți cadouri pentru Secret Santa. E de obicei o activitate festivă care se desfășoară la locul de muncă. Acest detaliu face misiunea cadoului și mai greoaie pentru că sunt șanse mari să fie nevoie să-i oferi cadoul unui coleg pe care nu-l cunoști foarte bine.
Catine.ro
Ultimele știri