Antena Căutare

Sampania, folositoare in dieta: grabeste digestia

Numeroase studii sustin ca vinul spumos nu irita stomacul, este diuretic si ajuta la dizolvarea grasimilor.

"Beau sampanie cand sunt in­vinga­tor, pentru a sarbatori, dar beau si cand pierd, pentru a ma consola", scrie Le Point intr-un articol consacrat sampaniei. Citatul, apartinand lui Napoleon Bonaparte, rezuma foarte bine locul pe care aceasta ba­u­tura il ocupa in viata noastra. Dar mai cu seama este greu de imaginat un Revelion sau alta sarbatoare fara aceasta bautura cu bule, placuta, ispititoare, usor intepatoare. Cu sam­pa-nie sunt intampinati oaspetii la mari­le festinuri si tot ea este cea care bate gongul final al marilor sarbatori.

Despre virtutile terapeutice ale acestei minunate licori sunt multe ipoteze. Ele au inceput "sa curga" in premiera la Facultatea de Medicina din Reims (Franta) in 1777, in timpul unei dezbateri privitoare la folosirea vinului spumos Champagne contra febrei putride si a altor boli din ace­e­asi familie. Potrivit site-ului Maisons de Champagne, in 1821, Joseph Roques, doctor in medicina la Facultatea din Montpellier, scria ca sampania, ca de altfel toate sortimentele de vinuri ce contin acid carbonic stimu­leaza activitatea stomacului si, in consecinta, usureaza digesia. La sfarsitul secolului al XIX-lea, treptat, sampania isi ocupa locul printre alte tratamente prescrise pentru unele afec­ti­uni. Chiar unii medici o recomandau in special pentru combaterea apatiei, dureri neurologice, a gutei, starilor febrile, a starii de voma in cazul femeilor insarcinate...

Au fost create sampanii-medicamente: foarte seci pentru diabetici sau pentru persoane suferinde de guta, cu chinina contra paludismului sau pepsinei, o enzima din com­po­zi­tia sucului gastric. Aceste produse sunt vandute in farmacii. Despre efectele benefice ale sampaniei in cazul afectiunilor cailor urinare si ale aparatului cardiovascular s-a scris in publicatii de specialitate. Iar nu­me­roase studii, publicate pe site-ul Maisons de Champagne, reamintesc ca sampania a fost considerata mult timp elixirul longevitatii.

In prezent, sampania este o ba­u­tu­ra de sarbatoare, pierzandu-si din ca­litatea de panaceu din diferite mo­ti­ve. Au aparut o serie de medicamente eficiente care permit controlul afectiunilor si, de asemenea, s-au aprofundat cercetarile privitoare la efectele nefaste ale alcoolului asupra sanatatii. In plus, comparativ cu alte bauturi, cu sampanie exista riscul de a ne imbata mai repede. Explicatia ar fi tocmai celebrele bule din sampanie care se urca rapid la cap.

Britanicii chiar au de­mon­strat acest lucru, fara insa a adu­ce dovezi precise. Totusi, trebuie sa re­tinem ca sampania, cu toata acidi­t­atea, nu irita stomacul, ci, dimpo­tri­va, imbu­na­ta­tes­te digestia, di­zol­vand grasimile si evitand balonarea. In plus, sampania este diuretica. Mai tre­buie sa retinem ca este bogata in sa­ruri mine­rale usor asimilabile, in spe­cial de potasiu, calciu, magne­ziu..., in oligoelemente (zinc, fosfor, litiu) si, de asemenea, are efect antiinflamtor si de eliminare a toxinelor. Evident, suficiente argumente pentru ca sa inchinam un pahar cu sam­pa­nie, scrie, in final, Le Point.

Citeste si Jurnalul National

Sursa foto: yourmake.se

Cum prevenim arsurile la stomac... Cum sa combati stresul si migrenele in perioada Sarbatorilor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x