Imaginati-va ca sunteti singura persoana care poate auzi o muzica atunci cand miroase o floare. Aceasta manifestare a creierului poarta denumirea de sinestezie.
Sinestezia este o particularitate functionala a sistemului psihic uman, care se compune din doua cuvinte: sin - impreuna si estezis - senzatie. Practic, sinestezia este acel fenomen prin care stimularea la nivelul unui analizator produce senzatii specifice altuia. Mai precis, acest lucru inseamna auz colorat sau sa auzim anumite sunete cand privim ceva.
Sinestezia nu este o afectiune noua. A aparut inca de la inceputurile psihologiei, iar cauzele sunt multiple.
Aceasta poate fi intalnita oriunde si la oricine, iar de cele mai multe ori nu creeaza stari negative. Si tocmai pentru ca induce o stare de bine, sinestezia, de cele mai multe ori, nu este considerata a fi o afectiune.
Un motiv in plus pentru care sinestezia nu este considerata boala este si faptul ca de-a lungul timpului nu s-au inregistrat nici cazuri in care aceasta sa creeze probleme de tip social sau care sa afecteze sanatatea corpului. In acest caz, nici metodele de tratament nu sunt concrete.
Hepta