In urma cu un deceniu, Guvernul impunea iodarea in masa si sanctiuni pentru comerciantii care indraznesc sa vanda sare bruta, fara iod, la raft: amenzi de pana la 10 mii de lei si chiar inchiderea magazinului. In magazinele de la noi nu se gaseste niciun gram de sare neiodata. Acest tip de sare exista insa in salinele din Romania pentru inca 400 de ani de acum inainte. Cu toate acestea, legea ii obliga pe producatori sa iodeze toata sarea care ajunge in magazine si in paine.
Efectul este ca, de 10 ani, romanii inghit zilnic iod, sub forma de iodat de potasiu fie ca au sau nu nevoie. Problema este ca nimeni nu cunoaste cantitatea exacta. Nici macar endocrinologii de la Institutul Parhon care n-au bani pentru statistici, cu atat mai putin pentru studii, si se bazeaza pe studiile facute de americani.
Tot pe studii facute de altii s-au bazat autoritatile si cand au introdus consumul obligatoriu de sare iodata, in 2002, odata cu adoptarea standardelor Codex Alimentarius, un ghid de producere a alimentelor, emis de ONU. Codex Alimentarius nu impunea anumite cantitati de iod, dar Guvernul a introdus totusi o limita: pana la 67 de micrograme de iodat de potasiu pe fiecare kilogram de sare, tot la recomandarea altora.
Expertii straini sustin ca un om isi ia necesarul zilnic de iod din 10 grame de sare iodata. Cat iod consuma fiecare dintre noi e greu de spus. Legea ii obliga pe comercianti sa vanda doar sare iodata, dar nu putem sti cat iod inghitim pentru ca nu fiecare producator scrie cata sare foloseste in fabricarea unui produs.
Deocamdata, efectele se vad doar in cazuistica personala a medicilor. Tiroidia Hashimoto, o boala autoimuna care deregleaza sistemul imunitar, e un exemplu tot mai des intalnit. Medicii endocrinologi spun ca iodarea obligatorie a avut si efecte bune. De exemplu, din 2002 a scazut numarul copiilor cu retard mintal favorizat de deficitul de iod in organism. Doar ca la noi, ca sarea este iodata cu un produs de sinteza, chimic, ieftin, pe care Romania il importa de cinci ani. Pana in 2007, Romania a primit iod gratuit de la organizatii internationale timp de un deceniu. Sarea din comert are iod industrial, adaugat. La orice este adaugat si nu este natural, organismul nu reactioneaza foarte bine si nu-l asimileaza la fel de bine si atunci apar efecte adverse. In aceste conditii, endocrinologii recomanda folosirea sarii marine, care este insa mult mai scumpa.
Mai nou, sarea din magazine contine si doua produse chimice care, prin fierbere, se descompun in cianura de potasiu si aditivi. Acesti antiaglomeranti se dizolva in cianuri si atunci raman toxine care duc la cancer.
Vestea buna pentru cei care nu au nevoie de iod suplimentar este ca autoritatile au lasat cateva portite in lege. Pe banii nostri insa. Farmacistii si proprietarii de magazine naturiste pot vinde si sare neiodata, dar ca supliment alimentar. Aceasta este importata din Pakistan, China sau Spania si vanduta in Romania de 70 de ori mai scump decat sarea autohtona. Sarea noastra, neiodata si naturala, pleaca la export.
Foto: ericcressey.com
Te-ai intrebat vreodata? Ce spune mersul despre starea ta de sanatate... Cercetatorii germani au gasit leacul impotriva sforaitului: Un aparat care se implanteaza in piept...