Sănătatea este absolut necesară pentru a-ți putea duce la bun sfârșit activitățile zilnice și, mai ales, pentru a-ți îndeplini scopurile în viață. De aceea, trebuie să o protejezi cât mai mult prin prevenirea anumitor afecțiuni și prin atenția pe care trebuie să o oferi corpului tău. Uneori, acesta îți oferă semne prin care îți atrage atenția că ar fi momentul să vizitezi un medic, dar de tine depinde dacă alegi să faci ceva în acest sens sau nu.
Oboseala
Nu este normal să resimți oboseală frecvent și fără motiv, cu atât mai mult imediat după ce te-ai trezit din somn. Este de înțeles să te simți fără energie la sfârșitul zilei, după ce vii de la serviciu sau după ce te joci ore în șir cu copiii, dar nu și când ziua ta nu a presupus mult efort. Dacă observi și alte semne, precum dificultăți de concentrare sau amorțeli ale mâinilor și picioarelor, este recomandat să mergi la un control medical, pentru că ar putea fi vorba despre una dintre acele boli autoimune despre care probabil ai mai auzit. Desigur, aceste simptome pot fi trecătoare și nu e neapărat să fie semnele unei afecțiuni, dar cel mai bine este să te asiguri de acest lucru prin consultarea opiniei unei persoane vizate, adică a unui medic.
2. Pete pe piele sau mâncărimi
Problemele dermatologice sunt importante nu doar din punct de vedere estetic, ci mai ales din punctul de vedere al sănătății. Nu trebuie trecută cu vederea nicio schimbare observată la nivelul pielii, pentru a putea evita apariția ulterioară a complicațiilor. Dacă observi orice tip de pete pe piele sau dacă ai o iritație care persistă de mult timp, nu ezita să mergi la medic. De asemenea, chiar dacă pielea ta nu a suferit modificări vizibile în ceea ce privește culoarea sau textura, dar simți mâncărimi pe anumite porțiuni și nu cunoști cauza acestora, vizitează cât mai repede un specialist. O problemă dermatologică importantă o reprezintă și cea a alunițelor. Orice modificare a acestora, indiferent că e vorba de dimensiuni sau de culoare, trebuie verificată pentru a te asigura că se află în parametri normali.
3. Vedere încețoșată sau alte probleme cu ochii
Poate la început ai tendința de a ignora problemele de vedere pentru că nu îți afectează foarte mult activitatea, dar acest fapt nu va evita agravarea lor, ci dimpotrivă. Cu cât vei ajunge mai târziu la un medic oftalmolog, cu atât vederea ta va fi mai afectată. De asemenea, dacă îți lăcrimează ochii des și fără motiv sau observi alte semne anormale la ei, trebuie să ajungi cât mai curând la un control medical. Îți folosești ochii zilnic în absolut toate activitățile: ai nevoie de ei ca să citești ingredientele de pe etichetele produselor pe care le cumperi, ca să recunoști persoanele de la distanță, ca să conduci, așa încât să nu iei în seamă semnele pe care ochii tăi ți le transmit nu este o idee bună.
4. Dureri
În primul rând, durerea este neplăcută și te oprește din ceea ce trebuie sau vrei să faci. Dar în al doilea rând, aceasta poate ascunde probleme pe care organismul tău sau anumite organe le au. Este simplu să ameliorezi durerea de măsea, de exemplu, cu un calmant, dar acesta nu va rezolva cauza durerii, ci doar îi va atenua efectul. Dacă resimți durere în mod constant într-o anumită zonă a corpului, ar trebui să afli ce anume o cauzează și cum o poți trata pentru a evita reapariția ei pe viitor. Nu te mulțumi să scapi de durere pe moment, ci încearcă să obții rezultate benefice pentru organismul tău pe termen lung.
Obezitatea provoacă mai multe cazuri de cancer decât fumatul... Infarctul ucide tot mai mulți tineri...