- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Epidemia de COVID 19 să uite că bate la uşă sezonul ambroziei. Sute de mii de români sunt alergici la plantă. Medicii spun că masca de protecţie împotriva COVID 19 are un efect benefic pentru cei sensibili.
“În principiu masca fiind un filtru, poate să ajute pentru că filtrează dar nu trebuie considerat un mijloc infailibil, pentru că măştile obişnuite nu sunt etanşe”, a declarat medicul oftalmolog Marian Stamate.
Specialistul îţi spune că cele mai bune sunt măştile FFP2 şi FFP3, dar şi măştile de protecţie normale pot fi o barieră binevenită.
“Pentru a asigura o oarecare protecţie, măştile trebuie purtate correct, adică şi pe nas şi pe gură”, a mai spus medical Marian Stamate.
Ce este ambrozia?
Cea mai răspândită dintre speciile de buruieni aparținând genului Ambrosia o reprezintă specia Ambrosia artemisiifolia, cunoscută sub denumirea populară de iarba de paragină, iarba pârloagelor sau floarea pustei, în funcție de zonă.
Ambrozia face parte dintr-o familie de plante sau buruieni care sunt un alergen extrem de intalnit. Cand o persoana inspira polenul de la ambrozie, sistemul sau imunitar poate reactiona de parca ar fi vorba de o substanta ce cauzeaza o boala, iar acea persoana poate sa aiba simptomele unei alergii.
Ambrozia este o planta salbatica (buruiana), ce creste in special pe campuri, la marginea oraselor, sau in zonele cu buruieni de pe terenurile virane.
Polenizarea are loc la sfarsitul verii si inceputul toamnei, inainte ca vremea sa devina foarte racoroasa.
Polenul este raspandit de vant si este atat de fin, incat nu il putem observa cu ochiul liber, cum se intampla in cazul altor factori alergeni, cum ar fi puful plopilor,
Simptomele alergiei la ambrozie
Daca te intrebi cum se manifesta alergia la ambrozie, vei gasi mai jos o lista cu simptomele acesteia, pentru a sti cum sa o recunosti pe viitor, atat la tine, cat si la persoanele dragi:
- rinita alergica, cu stranut, congestie nazala, mancarime nazala, rinoree (nasul curge cu secretii apoase)
- conjunctivita alergica: inflamarea si inrosirea ochilor
- mancarimi la nivelul urechilor, cerului gurii
- pierderea mirosului
- dureri de cap
- oboseala cronica si somnolenta
- criza de tuse similara cu cea din astm.
Metode de diagnosticare pentru alergia la ambrozie
Alergia la ambrozie nu trebuie ignorata, asa ca este bine sa mergi la un medic alergolog, pentru un diagnostic corect.
Pentru a confirma ca este vorba despre o alergie la ambrozie, medicul poate efectua testarea alergologica cutanata
O alta optiune folosita pentru a confirma o alergie la ambrozie este ca pacientului sa i se faca un test de sange
În ce condiții puteți merge la sălile de fitness și piscine. Regulamentul de ordine interioară
Medicul poate, de cele mai multe ori, sa diagnosticheze o alergie la ambrozie doar pe baza simptomelor pe care le are pacientul.
Cum se poate trata alergia la ambrozia ?
- Evitarea expunerii la polen, care poate ameliora simptomele rinoconjunctivitei alergice. Expunerea la polen poate fi redusă prin utilizarea aparatelor de aer condiționat cu filtre, prin închiderea ferestrelor în timpul zilei și prin diminuarea timpului petrecut în aer liber în cursul sezonului polinic.
- Tratamentul simptomatic al rinoconjunctivitei alergice induse de ambrozia, care este stabilit de medicul alergolog. Acesta poate consta in antihistaminice si alte medicamente care combat alergiile.
- Imunoterapia alergen-specifică (AIT), care este singurul tratament care modifică cursul bolii, deoarece interferează cu mecanismele imunologice patologice care duc la dezvoltarea alergiei.