- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Viata lunga 1: Protejeaza-ti ADN-ul
Pe masura ce imbatranim, extremitatile cromozomilor nostri devin mai scurte. Asta ii face pe oameni mai vulnerabili la boli. Poti gandi ca nu ai nimic ce face in acest sens, dar studii recente dovedesc opusul. In studiul pilot pe aceasta tema, unele schimbari in stilul de viata genereaza o enzima care creste lungimea acestor extremitati cromozomiale. Alte studii arata ca dieta sanatoasa si exercitiu fizic protejeaza acesti cromozomi. Deci obiceiurile sanatoase de viata incetinesc imbatranirea celulara.
Viata lunga 2: Fii o persoana constiincioasa
Studiile arata ca atribute precum atentia pentru detaliu si consecventa in viata ajuta oamenii sa devina constiinciosi iar oamenii constiinciosi fac mai multe lucruri pentru a-si proteja sanatatea si fac alegeri care ii conduc la relatii interumane bune si la cariere mai eficiente.
Viata lunga 3: Fa-ti prieteni
Stiinta ti-a dat, iata, inca un motiv ca sa fii recunoscator ca ai prieteni - ei te pot ajuta sa traiesti mai mult. Cercetatorii australienti au observat ca oamenii in varsta care au contacte sociale au sanse mai mici sa moara in urmatorii 10 ani decat oamenii cu prieteni putini. Alta analiza similara sustine legatura directa intre contactele sociale bogate si longevitate.
Viata lunga 4: Alege-ti prietenii intelept
Obiceiurile si rutinele prietenilor tai te pot afecta direct, asa ca uita-te cu grija ce prieteni iti faci si mai ales daca ei au obiceiuri sanatoase de viata. Studiile indica faptul ca obezitatea este contagioasa social - sansa sa devii obez creste cu 57% daca ai prieteni care mananca mult si devin obezi. Fumatul este un alt obicei care se raspandeste mult prin conexiuni sociale dar vestea buna este si ca lasatul de fumat e contagios printre prieteni.
Viata lunga 5: Renunta la fumat
Toata lumea stie ca daca renunti la fumat iti maresti numarul zilelor de viata. Marea surpriza este sa afli cu cat. Un studiu britanic care a durat 50 de ani arata ca daca renunti la fumat la 30 de ani iti creste durata de viata cu 15 ani. Daca scapi de prostul obicei al tigarilor la 40, 50 sau 60 de ani, iti cresti speranta de viata cu 9, 6 sau 3 ani.
Viata lunga 6: Imbratiseaza siesta
Siesta este ceva standard in multe parti ale lumii si acum avem si dovezi stiintifice ca a trage un pui de somn te ajuta sa traiesti mai mult. Un studiu recent realizat pe 24,000 participanti sugereaza ca cei ce dorm regulat dupa-amiaza au cu 37% mai putine sanse sa moara de atac de cord decat cei ce nu dorm decat ocazional. In timpul somnului de dupa-amiaza, inima primeste ajutor de a cobori nivelul hormonului de stres.
Viata lunga 7: Urmeaza o dieta mediteraneeana
Modul de alimentare mediteranean este bogat in fructe, legume, cereale integrale, ulei de masline si peste. O analiza ce contine peste 50 de studii ce implica peste 500.000 oameni arata beneficiile impresionante ale acestei diete. Rezultatele arata diminuarea puternica a riscului sindromului metabolic - o combinatie dintre obezitate, nivel crescut de zahar din sange, nivel crescut al tensiunii arteriale si alti factori care iti cresc riscul de atac de cord si diabet.
Viata lunga 8: Mananca precum japonezii
Oamenii din Okinawa, Japonia detin cea mai mare rata de longevitate din lume. Cercetarile au atribuit acestei regiuni o dieta traditionala care contine multe legume de culoare verde si galbena sarace in calorii. Unii japonezi au un obicei in a manca numai 80% din continutul mancarii din farfurie. Pe masura ce tinerii japonezi au introdus obiceiuri alimentare deficitare, nivelul longevitatii celor din Okinawa a scazut.
Viata lunga 9: Casatoreste-te
Multe studii arata ca oamenii casatoriti traiesc mai mult decat persoanale singure. Exista o diferenta la nivelul calitatii vietii sociale si economice pe care o casatorie o aduce. Daca o casnicie frumoasa are sansele cele mai mari pentru longevitate, oamenii care totusi divorteaza sau raman vaduvi au rate mai mici de mortalitate decat cei care nu au fost casatoriti niciodata.
Citeste si Sfatul Parintilor!
Foto: Hepta