Soarele, dusmanul pielii

 
+5 click pentru
galerie
Astfel de precautii pot tine la distanta pericolul imbolnavirii de cancer de piele, insa aceleasi precautii pot sfarsi prin a ne fi daunatoare pe alta "filiera", avertizeaza specialistii consultati de publicatia britanica The Times.

Ei reamintesc ca expunerea la soare si la lumina are beneficii fara de care organismul da semne de slabiciune deloc de neglijat.

De exemplu, cercetari recente au evidentiat o legatura intre expunerea aproape zero la soare si riscul imbolnavirii prostatei, din cauza instalarii unei deficiente de vitamina D.

Insuficienta de vitamina D este de vina, si pentru alte boli, de la osteoporoza la probleme cardiace, scrie The Times. Desigur, exista varianta administrarii de suplimente de vitamine, dar un studiu realizat de o echipa de la Universitatea americana Wisconsin-Madison incurajeaza expunerea la soare ca fiind cea mai buna metoda atat pentru un trup sanatos, cat si pentru o minte sanatoasa.

Un studiu publicat luna trecuta a relevat ca adolescentii de astazi sunt mai tot timpul adormiti si fara chef tocmai pentru ca petrec prea putin timp in aer liber, in special la orele diminetii.

"Lumina din acest moment al zilei stimuleaza si regleaza ceasul biologic pentru o buna functionare a organismului", se arata in cercetarea realizata de Rensselaer Polytechnic Institute din statul New York.

O alta cercetare, de data aceasta australiana, a demonstrat ca tinerii si copiii care petrec foarte putin timp afara din casa sau din clasa se confrunta mult mai adesea cu miopia severa, unde sansele de a-si pierde vederea la varsta adulta este de 50%.

La adultii care petrec doar 30 de minute pe zi in aer liber (media din Marea Britanie) isi face simtita prezenta o forma accentuata a depresiei sezoniere, cauzata de insuficienta expunere la lumina naturala.

Labilitatea psihica, starea de oboseala sau agresivitatea sunt doar cateva manifestari. Simpla expunere la soare poate imbunatati un tonus slabit prin stimularea productiei de melatonina si serotonina.

Reluarea unei amicitii stranse cu soarele se arata ca un sfat bun. Numai ca tot experitii avertizeaza ca relatia trebuie cultivata cu atentie si, mai ales, cu multa masura.

Citeste jurnalul.rofacebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI