Antena Căutare

Solutii sigure contra transpiratiei

S-a demonstrat ca folosirea antiperspirantelor si a deodorantelor atat dimineata, cat si seara este mai eficienta in controlarea transpiratiei decat aplicarea acestor produse doar dimineata.

Antiperspirantele contin saruri de aluminiu si zirconiu, care inhiba activitatea glandelor sudoripare, prin blocarea si inchiderea porilor. Sarurile de aluminiu reduc pentru cateva ore cantitatea de transpiratie de la nivelul pielii, iar sarurile de zinc absorb mirosurile neplacute.

De asemenea, pentru a fi eficiente, antiperspirantele trebuie sa contina substante antibacteriene, dar si uleiuri esentiale: de patchouli, ceai verde, nuca de cocos. Uleiul de patchouli are proprietati emoliente, impiedicand deshidratarea pielii. Uleiul esential de ceai verde are efect antiseptic, iar uleiul de nuca de cocos este recunoscut pentru proprietatile lui hidratante.

Deodorantele
Deodorantele au efect similar antiperspirantelor in controlarea transpiratiei. Deodorantele contin alcool, de aceea se usuca rapid dupa aplicare, dand senzatia de prospetime. Din cauza alcoolului insa, deodorantele usuca pielea. Pentru a evita uscarea si iritarea pielii ar fi bine sa alegem deodorantele fara alcool.

Un studiu efectuat la Universitatea Reading (Marea Britanie) acuza antiperspirantele si deodorantele ca pot favoriza aparitia tumorilor mamare. "Parabenzenul si aluminiul din compozitia antiperspirantelor se absorb prin piele si au o actiune similara cu cea a hormonilor sexuali feminini, intensificand cresterea tumorilor", sustine dr Philippa Darbre, coordonatorul studiului.

Agentia americana pentru controlul medicamentelor (FDA - Food and Drug Administration) contesta acest studiu si arata ca prin piele se absoarbe o cantitate mica de aluminiu. Persoanele care se tem totusi de aluminiu pot folosi antiperspirantele sau deodorantele fara aluminiu, disponibile in farmacii.

Dermatitele
Principalele riscuri pe care le presupun antiperspirantele si deodorantele sunt dermatitele alergice de contact. Acestea apar la persoanele predispuse la alergii sau cu pielea uscata.

"Dermatita alergica de contact se manifesta prin inrosirea pielii, prin aparitia de basicute in zona de aplicare a produsului. Alergiile apar la cateva ore sau a doua zi dupa aplicarea antiperspirantului", precizeaza dr Carmen-Madeleine Curea, medic primar dermatolog la Spitalul Clinic Colentina.

Alergii
In cazul aparitiei dermatitei alergice de contact, este obligatoriu sa renuntam la produsul anti¬perspirantul sau deodorantul respectiv. De asemenea, dermatologii ne sfatuiesc sa folosim un alt deodorant sau antiperspirant numai dupa ce iritatiile cutanate au disparut.

Citeste jurnalul.ro

VIDEO! Primii pasi spre o sarcina sanatoasa... Slabeste sanatos cu Yoga!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x