- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Infuzia din radacina si cea din flori de arnica au acelasi rol: stimularea sistemului nervos si imbunatatirea circulatiei sangvine. Infuzia se prepara dintr-o lingura cu radacina sau cu flori si 250 ml de apa.
Cristina Balanescu, medic primar medicina generala, cu competenta in terapii complementare, mai recomanda aceste infuzii si pentru regenerarea muschilor, pentru stimularea eliminarii urinei si a transpiratiei.
SOMN USOR
Specialistul nostru recomanda arnica impotriva palpitatiilor si a insomniilor. In acest caz, trebuie sa bem un pahar cu infuzie preparata din valeriana si arnica: doua linguri din cele doua plante si 250 ml de apa clocotita. Dupa infuzare, se strecoara si se adauga o lingura cu miere. Aceasta infuzie are efect calmant, mai ales dupa o sperietura puternica, spune medicul Cristina Balanescu.
COMBATE RAGUSEALA
Arnica este eficienta si in cazul laringitelor, traheitelor. Pentru atenuarea simptomelor acestor afectiuni, specialistul nostru prescrie infuzia din flori de arnica. In mod special, de avantajele acestei infuzii pot profita cantaretii pentru protejarea corzilor vocale si a muschilor laringelui, dar si a raguselii.
COMPRESE
In uz extern, compresele cu ceai din flori sau radacini de arnica sunt indicate pentru grabirea procesului de cicatrizare a ranilor. Asadar, compresele pot fi folosite in cazul contuziilor si al dermatozei inflamatorii. Tinctura si extractul de arnica, ce pot fi procurate de la plafar, reusesc sa scada rapid febra. Totodata, tinctura de arnica este un remediu eficient impotriva crampelor stomacale. Se administreaza cel mult 25 ml (5 lingurite) de tinctura, pe parcursul intregii zile.
AROME
Cand sunt proaspete, florile de arnica au un miros respingator, dar uscate capata o aroma placuta, cu gust pregnant, amarui. Atentie! Poate provoca stranut.
PROPRIETATI:
● antidiareic
● cicatrizant
● sedativ
● antidepresiv
● antifebril
● antibacterian
CONTRAINDICATII
Arnica prezinta toxicitate. Prin urmare, nu depasiti dozele recomandate. De asemenea, planta nu este indicata in uz intern copiilor sub 3 ani, femeilor gravide, iar in uz extern nu trebuie folosita de persoanele care au pielea sensibila.
Citeste jurnalul.ro
VIDEO! Romanii sunt certati cu sportul... 6 remedii naturale contra gastritei...