Studiul inedit a fost realizat pe un grup de voluntari carora li s-a oferit sa miroasa un cartof copt proaspat scos din cuptor. Apoi, participantii au fost pusi sa numeasca ce le inspira aromele acestuia.
Rezultatele arata ca majoritatea participantilor au fost coplesiti de amintiri din copilarie cu mesele in familie si mancarea gatita de bunici.
Specialistul Avinash Kant, care a condus experimentul, a numit acest fenomen efectul Maillard.
"Recunoasterea aromelor alimentare este o functie complexa a creierului care abia acum este studiata. Studiul acesta doreste sa explice modul in care creierul raspunde la astfel de stimuli", a marturisit Avinash Kant.
Compusii aromelor eliberati in timpul gatitului sunt recunoscuti in subconstient, declansand amintirile cu privire la momentele anterioare in care a mai fost gustat acel produs.
Majoritatea participantilor la studiu a asociat mirosul cu o amintirea frumoasa a bunicului favorit sau a sarbatorilor petrecute alaturi de familie. De aceea, gatitul ar putea fi considerat o metoda ideala de relaxare si binedispunere.
Sursa: dailymail.co.uk
FOTO: hepta.ro
S-a inventat vaccinul care previne atacul de cord... Junk food-ul te poate baga in depresie...