Live acumFilm: Triplu X - Intoarcerea lui Xander Cage
Prime Time 20:30Raman cu tine

Studiu: Mirosul de mancare te face mai fericit!

Mirosul unei supe de legume ne poate face foarte fericiti. Cercetatorii au descoperit ca aromele imbietoare din timpul gatitului declanseaza amintiri si emotii pozitive in creier.

Studiul inedit a fost realizat pe un grup de voluntari carora li s-a oferit sa miroasa un cartof copt proaspat scos din cuptor. Apoi, participantii au fost pusi sa numeasca ce le inspira aromele acestuia.

Rezultatele arata ca majoritatea participantilor au fost coplesiti de amintiri din copilarie cu mesele in familie si mancarea gatita de bunici.

Specialistul Avinash Kant, care a condus experimentul, a numit acest fenomen efectul Maillard.

"Recunoasterea aromelor alimentare este o functie complexa a creierului care abia acum este studiata. Studiul acesta doreste sa explice modul in care creierul raspunde la astfel de stimuli", a marturisit Avinash Kant.

Compusii aromelor eliberati in timpul gatitului sunt recunoscuti in subconstient, declansand amintirile cu privire la momentele anterioare in care a mai fost gustat acel produs.

Majoritatea participantilor la studiu a asociat mirosul cu o amintirea frumoasa a bunicului favorit sau a sarbatorilor petrecute alaturi de familie. De aceea, gatitul ar putea fi considerat o metoda ideala de relaxare si binedispunere.

Sursa: dailymail.co.uk

FOTO: hepta.ro

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro