Studiul, care va fi publicat luna viitoare, indica faptul ca temperaturile in crestere si conditiile meteo extreme intensifica expunerea oamenilor din intreaga lume, inclusiv din Europa.
"Este o problema in toata lumea, agentii poluanti nu au granite. Calatoresc mii de kilometri si cresc in continuare", sustin cercetatorii.
Oamenii de stiinta sunt ingrijorati in privinta poluantilor organici persistenti (POP) pentru ca raman activi in mediu timp de mai multe decenii si se acumuleaza in tesutul uman.
La categoria acestor poluanti intra pesticide precum DDT si chimicale denumite PCB, folsoite la produse electrocasnice.
Donald Cooper, de la Programul de Mediu al Natiunilor Unite, cel care a anuntat studiul, in cadrul discutiilor despre schimbarile climatice de la Cancun, Mexic, a precizat ca ghetarii care se topesc emit, in aer si oceane, poluanti organici persistenti care se afla de ani buni in ghetari.
In urma fenomenelor meteo extrem, precum inundatiile din Pakistan, sunt emisi poluanti periculosi. De asemenea, temperaturile ridicate pot raspandi malaria si creste nevoia de utilizare a spray-urilor precum DDT, care dauneaza sanatatii oamenilor.
"Cantitati foarte mici de poluanti organici persistenti intra in mancare si se acumuleaza in niveluri din ce in ce mai mari. Si noi suntem destinatarul final. Ii gasim in laptele mamei si in sange", a declarat Donald Cooper.
VIDEO! Mananca sanatos in sezonul rece!... Schimbarile climatice pot duce la cancer...