Antena Căutare

Tenosinovita de Quervaine, boala ascunsa sub degetul mare al mainii

Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane, care asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul fiind o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin dureri la miscarile pumnului si policelui (degetului mare). Boala poate avea cauze neasteptate! Ea se manifesta prin durere la nivelul articulatiei pumnului, sub degetul mare. Durerea se poate instala brusc sau gradat, poate iradia spre degetul mare sau spre antebrat si este accentuata de miscarile pumnului si degetului mare (apucare, prindere, rasucire, apasare, indoire etc). De asemenea, apare o tumefactie sub degetul mare, regiunea respectiva devenind ingrosata, intarita, uneori formandu-se un chist (formatiune cu continut lichid). In timp, miscarile degetului mare sau ale mainii se limiteaza, pentru a evita durerea, ceea ce conturba activitatile zilnice si scade performantele profesionale.

Maladia este observata in cazul miscarilor repetitive ale articulatiei pumnului si mai ales degetului mare, impuse de meserie sau hobby-uri: munca pe linii de asamblare, cantatul la un instrument, gatitul, cusutul sau tricotatul, gradinaritul, tenisul etc. Traumatismele locale pot fi si ele incriminate. Tinerele mame sunt in mod special expuse acestei afectiuni: ridicarea copilului, leganarea sa, sprijinirea capului in timpul hranirii impun departarea degetului mare de celelalte in forma de L si fortarea acestuia. Un sfert pana la jumatate dintre mame, in special cele care au copii de 6-12 luni, prezinta aceasta suferinta (care poate aparea si la bunici, personalul care ingrijeste copii in crese sau camine sau mai rar chiar la tati!), in acest caz afectiunea interesand ambele maini.

Ingrijirea unui bebelus cu greutate mai mare, patuturile joase, uneori varsta mai inaintata a mamelor cresc riscul aparitiei bolii. De altfel, suferinta apare de patru-cinci ori mai frecvent la femei decat la barbati, mai ales in jurul varstei de 40 de ani. Si tehnologia moderna genereaza astfel de probleme: manevrarea iPhon-ului sau iPod-ului, scrollingul sau tastarea pot avea acelasi efect.

Va puteti diagnostica usor: intindeti bratul, indoiti degetul mare in palma, asezati degetele celelalte peste el si rasuciti pumnul in directia degetului mic. Daca apare imediat o durere inseamna ca suferiti de aceasta boala. Primele masuri sunt simple: incercati sa evitati miscarile care va produc durere, sa le inlocuiti cu unele ergonomice, aplicati punga cu gheata de cateva ori pe zi, invelita in prosop, nu direct pe piele si mentinuta 10-15 minute. Mamele care isi ridica bebelusul trebuie sa controleze actiunea, astfel incat sa puna o forta mai mare pe celelalte degete si pe antebrat. In timpul hranirii, asezati o pernuta pe mana care ii sprijina capul, astfel incat greutatea sa nu se sprijine direct pe degetul mare si pe aratator.

Se pot lua si antiinflamatoare nesteroidiene. Daca durerile persista, este indicat sa va prezentati la un medic ortoped. Pentru inceput se imobilizeaza pumnul si degetul mare cu o orteza, timp de cateva saptamani, pentru a le pune in repaus si a permite activitatea mai usoara a celorlalte. Medicul va va indica ce miscari trebuie evitate si ce exercitii fizice sunt recomandate in scop terapeutic. Daca durerea persista se pot face injectii locale cu corticosteroizi.

De obicei, una sau doua injectii, la interval de cateva luni, vor duce la disparitia durerilor. In caz contrar se recurge la tratament chirurgical.

Citeste si Jurnalul

FOTO: resonanttruth.com

Articolul continuă după reclamă
Stresul cotidian ne determina sa mancam doar 39 de minute pe zi!... VIDEO! Sedinta de yoga inedita, in Taiwan...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x