- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Suntem în plin sezon rece, iar simptomele gripei și răcelii și-au făcut deja debutul. Auzim tot mai des cazuri grave de răceala care apar din cauza unui sistem imunitar scăzut. Medicii specialiști susțin faptul că, pentru a preveni gripa și răceala nu este suficient doar să te îmbraci corespunzător, ci și să acorzi o importanță majoră dietei alimentare. Află ce alimente te pot ține departe de simptomele răcelii!
10 Alimente care combat gripa și răceala
În sezonul rece, organismul este cu mult mai slăbit și are nevoie de un surplus de vitamine și minerale. Pe lângă o gamă variată de suplimente alimentare pe care le poți consuma pe timp de iarnă, dieta alimentară este extrem de importantă Iată ce alimente trebuie să consumi zilnic!
Usturoi. Cunoscut de sute de ani datorită proprietăților antibacteriene și antivirale, usturoiul este un antibiotic natural care poate combate o serie de afecțiuni. Te poate ajuta să stai departe de bolile respiratorii, dar și să îți întărești în mod natural sistemul imunitar. Încearcă să consumi cât mai des usturoi în stare pură.
Ceapă. Recomandată datorită substanței care poate ameliora congestia pulmonară, ceapa este ideală în sezonul rece deoarece poate calma tusea, dar și dezinfecta mucoasele. Ceapa este eficientă și împotriva sinuzitei, astmului, bronșitei și bineînțeles împotriva gripei.
Iaurt și chefir. Flora microintestinală este în strânsă legătură cu sistemul imunitar, motiv pentru care trebuie să o protejăm constant. Alimentele fermentate precum iaurtul și chefirul ajută la prevenția infecțiilor tractului urinar și asigură aportul de probiotice de care corpul are nevoie.
Kiwi. Știm cât de importantă este vitamina C pentru imunitate, ei bine, kiwi conține de două ori mai multă vitamina C decât portocalele, așa că ai grijă să consumi cât mai multe fructe. Vei ajuta sistemul imunitar, dar vei reuși și să stopezi dezvoltarea virușilor.
Ouă. Organismul are nevoie constant de aminoacizi esențiali, iar ouăle asigură aportul necesar. De asemenea, consumul regulat de ouă ajută la întărirea sistemului imunitar deoarece conțin vitamina A, E, dar și complexul de vitamina B și minerale precum zinc, calciu și potasiu.
Miere. Mierea nu este doar o simplă substanță antimicrobiană, ci are și rolul de prevenție în cazul gripei și răcelii. Consumul de miere în fiecare zi te va ajuta să stai departe de viruși și bacterii, însă ai grijă ca aceasta să fie consumată cu moderație deoarece conține o cantitate ridicată de zahăr.
Năut. Un antigripal natural, năutul este bogat în antioxidanți și conține minerale care întăresc sistemul imunitar în mod natural. Năutul poate fi consumat atât proaspăt în salate, cât și fiert în supă cremă.
Somon. Este recomandat somonul sălbatic deoarece acesta este în măsură să asigure o cantitate mare de vitamina D, nutrient de care corpul are nevoie pentru a preveni gripa și răceala. O porție de 100 de grame de somon sălbatic îi va oferi organismului aproximativ 360 UI (Unitati Internationale) de vitamina D pe zi.
Stridii. Organismul are nevoie de stridii mai ales in sezonul rece deoarece acestea sunt bogate în zinc și te pot ține la distanță de gripa și răceala. Nu trebuie să consumi prea multe deoarece o singura porție cu șase stridii te poate ajută să îți iei aportul de nutrienți pentru o întreagă săptămână.
Ciocolată neagră.Este un adjuvant natural pentru sistemul imunitar, însă este și un bun înlocuitor al dulciurilor clasice, mai ales atunci când ești la dietă. Ciocolata neagră poate lupta împotriva infecțiilor datorită conținutului ridicat de cacao, care susține limfocitele T.
Așadar, în sezonul rece, mai mult ca oricând, asigură-te că introduci în alimentația zilnică alimentele care te ajută să stai departe de gripă și răceală!