Intr-adevar, indemnul omniprezent vara, de a ne hidrata bine, nu ar trebui ignorat. In lipsa unei hidratari suficiente, pierderile de lichide prin transpiratie, cauzate de temperaturile ridicate, pot determina o scadere a cantitatii de urina si, implicit, cresterea concentratiei substantelor si cris-talelor urinare, care pot forma astfel calculi.
In plus, vara creste consumul de bauturi carbogazoase, majoritatea lor continand cantitati ridicate de oxalati, ce favorizeaza formarea calculilor. Aproximativ 80% din calculi contin calciu (sub forma de oxalati sau fosfati). Pe locul al doilea ca frecventa sunt calculii cu acid uric (rezultat al metabolismului proteic), care reprezinta aproape 10%.
Barbatii sunt de doua ori mai predispusi la aparitia calculilor decat femeile. Varsta (intre 30 si 50 de ani), infectiile urinare, obezitatea constituie factori favorizanti. Calculii mici (pana la 5 mm) sunt eliminati, de obicei, fara probleme. Calculii care depasesc 5 mm pot conduce, in 50% din cazuri, la aparitia colicilor renale.
Manifestarile principale sunt: durere in spate sau in partea laterala a abdomenului, sub coaste, care iradiaza in jos, spre zona genitala. Durerea apare brusc, este foarte intensa si se poate prelungi zile in sir.
Tot articolul, in Jurnalul National
sursa: aurorahealthcare.org