Căutare Live

Vara – anotimpul calculilor renali

Modificarile stilului nostru de viata au facut ca litiaza renala (calculii sau pietrele la rinichi) sa devina o afectiune din ce in ce mai raspandita. In prezent, 20% din populatie are sau va avea intr-un moment al vietii aceasta maladie. In plus, jumatate dintre cei care au avut un calcul vor repeta experienta in urmatorii cinci ani, uneori chiar mai des.Intr-adevar, indemnul omniprezent vara, de a ne hidrata bine, nu ar trebui ignorat. In lipsa unei hidratari suficiente, pierderile de lichide prin transpiratie, cauzate de temperaturile ridicate, pot determina o scadere a cantitatii de urina si, implicit, cresterea concentratiei substantelor si cris-talelor urinare, care pot forma astfel calculi.

In plus, vara creste consumul de bauturi carbogazoase, majoritatea lor continand cantitati ridicate de oxalati, ce favorizeaza formarea calculilor. Aproximativ 80% din calculi contin calciu (sub forma de oxalati sau fosfati). Pe locul al doilea ca frecventa sunt calculii cu acid uric (rezultat al metabolismului proteic), care reprezinta aproape 10%.

Barbatii sunt de doua ori mai predispusi la aparitia calculilor decat femeile. Varsta (intre 30 si 50 de ani), infectiile urinare, obezitatea constituie factori favorizanti. Calculii mici (pana la 5 mm) sunt eliminati, de obicei, fara probleme. Calculii care depasesc 5 mm pot conduce, in 50% din cazuri, la aparitia colicilor renale.

Manifestarile principale sunt: durere in spate sau in partea laterala a abdomenului, sub coaste, care iradiaza in jos, spre zona genitala. Durerea apare brusc, este foarte intensa si se poate prelungi zile in sir.

Tot articolul, in Jurnalul National

sursa: aurorahealthcare.org


Hula Hoop si trambulina, alternativa distractiva la antrenamentele cardio... Nectar de portocale impotriva surplusului de kilograme...
Parteneri
Cadouri pentru Secret Santa la job. Ce să le iei colegilor pe care nu îi cunoști prea bine
Dacă există o perioadă incomodă în timpul sezonului de Crăciun, atunci cu siguranță este momentul când trebuie să cauți cadouri pentru Secret Santa. E de obicei o activitate festivă care se desfășoară la locul de muncă. Acest detaliu face misiunea cadoului și mai greoaie pentru că sunt șanse mari să fie nevoie să-i oferi cadoul unui coleg pe care nu-l cunoști foarte bine.
Catine.ro
Ultimele știri