- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Deși ne ferim de înțepăturile albinelor, ele pot fi terapie! Veninul de albine este un lichid incolor, acid, excretat de albine în momentul în care se simt ameninţate, dar care au o serie de beneficii asupra sănătății.
Practicanţii apifitoterapiei susţin că veninul de albine are proprietăţi medicinale ce pot ameliora sau preveni anumite afecţiuni, unele dintre ele chiar grave.
Veninul de albine are proprietăți antiinflamatorii, antibacteriene, analgezice şi chiar anticancerigene. De asemenea conţine enzime, zaharuri, minerale şi aminoacizi care ar putea susţine întărirea sistemului imunitar, scăzând astfel riscul de boli.
Beneficiile veninului de albine
Chiar dacă nu toate potenţialele beneficii ale veninului de albine sunt susţinute de ştiinţă, studiile preliminare, realizate în special pe animale de laborator, indică efecte pozitive încurajatoare. Iată câteva dintre acestea!
Veninul de albine are proprietăţi antiinflamatoare
Mulţi compuşi din veninul de albine au potenţial antiinflamator, arată studiile, în special melitina, principala substanţă conţinută de acest lichid. De altfel, melitina din veninul de albine este cea care cauzează mâncărime şi durere atunci când suntem înţepaţi de această insectă. Totuşi, cercetările arată că melitina administrată în doze mici poate reduce activitatea merkerilor inflamatori din organism, precum interleukina 1 beta şi factorul de necroză tumorală TNF-alfa.
Veninul de albine poate ameliora simptomele artritei
Proprietăţile antiinflamatoare ale veninul de albine s-au dovedit eficiente în controlarea simptomelor specifice artritei reumatoide, o boală cronică ce se manifestă prin dureri puternice la nivelul articulaţiilor.
Veninul de albine, proprietăţi antirid şi antiacneice
Numeroase produse cosmetice destinate ameliorării ridurilor conţin venin de albine, despre care studiile au descoperit că poate avea un efect benefic în acest sens. Acest ingredient-minune se presupune că reduce inflamaţia la nivelul ţesuturilor, încetinind astfel procesul de îmbătrânire celulară.
Un studiu realizat pe 22 de femei, desfăşurat pe parcursul a 12 săptămâni, a relevat că aplicarea unei creme cu venin de albine, de două ori, pe zi, reduce semnificativ ridurile profunde în comparaţie cu un tratament placebo.
Dar veninul de albine are și efecte negative, printre care: hiperventilare, oboseală, lipsa poftei de mâncare, dureri severe, risc crescut de sângerare sau vărsături.
(sursa: CSID)
Băuturile alcoolice din fructe de sezon, cel mai bun digestiv, dacă sunt consumate cu măsură... Cum scăpăm de vergeturi? Sfaturile medicilor despre tratament...